La bursa sibiana, prima zi din saptamana 24-28 iulie s-a soldat cu incheierea a aproape a 8.200 contracte futures si options, din 1.199 tranzactii. Lichiditatea obtinuta ilustreaza o activitate redusa a "jucatorilor" futures, debutul de saptamana pastrand caracteristicile finalului saptamanii trecute.

In aceste conditii, valoarea in RON aferenta zilei de luni s-a ridicat la 16,57 milioane. Daca lichiditatea obtinuta a ilustrat o anume prudenta a participantilor in piata, se poate observa continuarea directiei de crestere a numarului de pozitii deschise, ajuns in prezent la nivelul de aproape 123.500 pe pietele futures si de optiuni, fapt ce indica interesul constant pentru derivate. Contractele au fost realizate pe fondul unor scaderi ale cotatiilor, majoritatea preturilor inregistrate la finalul zilei fiind inferioare celor anterioare, informeaza un comunicat transmis de Bursa Monetar Financiara si de Marfuri de la Sibiu (BMFMS).

Dupa cum indica totalurile marcate, cel mai lichid emitent al zilei a fost SIF 5 Oltenia, derivatele pe actiunile acesteia fiind adevarate vedete conform celor 3.720 contracte futures ce le-au avut ca activ suport. Scadenta in derulare a fost principala vizata de participantii in piata la termen, ea atragand majoritatea contractelor.

Ultimele tranzactii cu DESIF 5 au fost incheiate la pretul de 2,39 lei/actiune pentru scadenta din septembrie, la 2,5 lei/actiune pentru scadenta din decembrie si la 2,675 lei/actiune pentru martie anul viitor. Preturile in cauza evidentiaza deprecieri de 0,024 si 0,04 lei/actiune pentru cele doua scadente ramase active pentru 2006 precum si de 0,095 lei/actiune pentru prima scadenta din anul viitor.

In ierarhia lichiditatii zilei de luni, locul secund a revenit derivatelor DESIF 2 Moldova care, pe parcursul sedintei au devenit active suport pentru 2.235 contracte futures. si in ceea ce le priveste, scadenta apropiata a atras majoritatea preferintelor.

DESIF 2 s-au inscris pe un traseu descendent pentru septembrie 2006 si martie 2007, astfel incat la finalul zilei cotatiile de 1,9251 lei/actiune pentru septembrie si 2,165 lei/actiune pentru martie ilustrau o variatie negativa de 0,025 si 0,035 unitati/titlu. in schimb, pentru ultima scadenta din anul in curs s-a inregistrat o evolutie pozitiva, DESIF 2 decembrie fiind cotate la 2,0695 lei/titlu, in crestere cu 0,0195 unitati.

Contractele pe actiunile celor doua SIF-uri amintite, impreuna cu cele incheiate pe DESIF 3 Transilvania, au acaparat un procent de peste 77 la suta din rulajul sedintei de la bursa sibiana.

Din sectorul bancar, DETLV s-au numarat printre remarcatele zilei, prin totalul de peste 1.200 contracte ele revendicand pozitia a treia in top. La final, DETLV au fost cotate la 1,14 si 1,2 lei/actiune pentru scadentele septembrie si decembrie 2006, respectiv la 1,2565 ei/actiune pentru prima scadenta din anul viitor. Conform acestora, DETLV au pierdut 0,01 lei/actiune pentru scadenta apropiata, 0,0049 lei/actiune pentru scadenta din iarna si 0,003 lei/actiune pentru cea din martie 2007.

In aria derivatelor petroliere s-a remarcat transferarea unui volum echivalent cu circa 3,9 milioane de actiuni "Rompetrol". DERRC s-au numarat, din punctul de vedere al evolutiei cotatiilor, printre exceptiile zilei, incheind ziua pe crestere. Variatia pozitiva s-a ridicat la 0,0019 lei/titlu pentru septembrie si 0,002 lei/titlu pentru decembrie, iar valorile de la inchidere erau de 0,0855 si 0,088 lei/titlu, pentru cele doua date scadente.

Pentru septembrie, in urma unei deprecieri de 0,01 unitati, cotatia unui euro in raport cu moneda nationala s-a fixat la 3,58 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri