Cursul oficial anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut joi cu doar 0,5 bani, pana la 4,4405 lei/euro, dupa ce miercuri a urcat cu peste 2 bani.

Dolarul SUA a fost cotat de banca centrala la 3,3189 lei, in scadere cu 0,89 bani (0,27%) fata de ziua anterioara.
Pentru francul elvetian, BNR a anuntat un curs de 3,6535 lei/franc, cu 0,4 bani (0,1%) mai putin comparativ cu miercuri. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian, informeaza Mediafax.

Cu putin timp inainte de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat in piata interbancara la 4,440 - 4,4414 lei, foarte aproape de nivelul inregistrat miercuri in jurul orei 16:30 in tranzactiile dintre banci, de 4,440 lei. "Runda de tranzactionare de astazi a inceput cu un nou sir de date slabe privind productia industriala in tari din zona euro, iar reducerea randamentelor titlurilor de stat ar putea sa se dovedeasca favorabila monedei nationale. Totusi, continuarea deprecierii monedei europene fata de dolarul SUA ar putea duce la extinderea presiunilor de vanzare resimtite de titlurile de stat romanesti, sugerand ca sedinta de astazi ar putea aduce inca o depreciere modesta pentru moneda nationala", a afirmat intr-o nota pentru investitori economistul sef al ING Bank Romania, Vlad Muscalu.

Minimul s-a situat in prima parte a zilei la 4,4380 lei/euro, in timp ce maximul a ajuns pana la 4,4466 lei/euro, pe volume medii in piata interbancara pana la jumatatea sedintei, de 55 de milioane de euro. In regiune, forintul si zlotul au stagnat fata de ziua precedenta.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au scazut joi la 0,66% - 1,16% pe an, de la 0,7% - 1,2% pe an in ziua anterioara. Dobanzile continua sa fie sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an si peste dobanda practicata de banca centrala la facilitatea de depozit, de 0,5% pe an.

Citeste si:
Finantele au imprumutat vineri 75 de milioane de lei de la banci
Ministerul Finantelor a atras...

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au scazut la 0,76% - 1,26% pe an, de la 0,8% - 1,3% pe an miercuri. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a urcat usor, la 2,1%, de la 2,8% in ziua precedenta.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Isarescu: Este o exagerare sa zici ca ''leul e in fundul prapastiei"