Societatile de investitii financiare (SIF) risca delistarea de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), deoarece companiile nelistate unde au participatii nu le vor trimite raportari financiare adaptate standardelor europene, norme obligatorii pentru pentru piata de capital incepand cu 1 ianuarie 2007,

Toate companiile cotate pe bursa vor trebui sa intocmeasca, din 2007, situatii financiare consolidate dupa Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS), insa cele care detin actiuni la companii necotate nu vor putea sa o faca, au declarat, luni reprezentantilor SIF-urilor un seminar organizat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

SIF-urile au detineri de actiuni la multe companii comerciale, fie care sunt cotate la bursa, fie care nu sunt. "SIF Banat - Crisana are participatii la peste patru sute de firme, iar SIF Oltenia la peste doua sute, din care majoritatea nu se tranzactioneaza pe piata de capital", a declarat reprezentantul unui SIF, prezent la dezbatere, citat de NewsIn.

Obligativitatea afisarii situatiilor financiare dupa standardele internationale este impusa de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (UE), deoarece exista o directiva care se aplica automat tarilor membre, a aratat un director din Ministerul Finantelor, Maria Manolescu.

In cazul in care o companie ale carei actiuni sunt tranzactionate la bursa nu realizeaza situatii financiare dupa IFRS, ea risca suspendarea de la bursa, a precizat o reprezentanta a directiei reglementari contabile din Ministerul Finantelor, Georgeta Petre. Si unele societati de valori mobiliare (SVM) sunt intr-o situatie similara, pentru ca, desi nu sunt listate, se supun reglementarilor pietei si au detineri de actiuni la alte companii, iar majoritatea lor nu sunt cotate, au sustinut reprezentanti ai SVM.

In lipsa unor reglementari obligatorii in materie de raportari contabile, firmele romanesti nu sunt interesate sa realizeze situatii financiare dupa standardele internationale, deoarece sunt foarte costisitoare si presupun fie apelarea la o firma de audit, fie angajarea de personal calificat in numar suficient. In acest moment, doar unele banci si noua firme mari realizeaza raportari conforme cu IFRS, insa numarul lor va creste pentru ca li se va cere de catre finantatori, care doresc sa aiba o baza de comparatie clara cu companiile occidentale, a aratat Manolescu.

Banca Nationala a Romaniei a anuntat ca an de referinta 2008 pentru raportari dupa IFRS in sistemul bancar. Astfel, toate bancile vor fi obligate ca de la 1 ianuarie 2007 sa realieze un bilant de deschidere IFRS, a aratat Petre.

Sunt obligate sa aplice standarde IFRS de la 1 ianuarie 2007 doar companiile listate la bursa care intocmesc situatii financiare consolidate. De asemenea, acestea trebuie sa intocmeasca un bilant de deschidere IFRS incepand cu ianuarie 2006. Totusi, firmele nelistate la bursa trebuie sa fie "pregatite pentru situatii financiare individuale in baza IFRS", au declarat oficialii ministerului finantelor.

Institutiile de reglementare nu pot oferi ghiduri de realizare a situatiilor contabile. Pentru a usura sarcina societatilor ce aleg standardele europene de contabilitate, ministerul finantelor a pus bazele unui grup de lucru care are un rol stiintific. Grupul de lucru va redacta un manual pentru anul 2006 si il va lansa in jurul datei de 15 august, au precizat oficialii ministerului finantelor.

Reprezentantii unor companii afectate negativ de obligativitatea raportarilor financiare dupa IFRS, cum ar fi SIF-urile si SVM-urile, au cerut CNVM precizari privind cauza pentru care autoritatile romane nu au cerut o perioada tranzitorie pentru aplicarea lor. "In momentul elaborarii directivei europene, Romania nu era tara membra a Uniunii Europene si nu a fost consultata", a precizat un director din CNVM, Florentina Boboc.

Efectele semnalate de CNVM prin introducerea standardelor internationale de raportare financiara vor fi cresterea increderii in pietele reglementate si in instrumentele financiare, dar si sustine o functionare buna si transparenta a acestora.

Discutiile legate de adaptarea companiilor romanesti la normele contabile internationale sunt mai vechi, Ministerul Finantelor a elaborat si un calendar, in urma cu cativa ani. Faptul ca nu au fost impuse prin lege, termene obligatorii, a facut ca doar o parte din firme sa adopte contabilitatea europeana.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri