Comisia Europeana va finanta 155 de IMM-uri din 21 de tari printr-un instrument de sustinere in valoare de 3 miliarde de euro destinat inovatiilor in sectorul companiilor mici si mijlocii. In concurs, IMM-urile romanesti s-au inscris cu peste 40 de proiecte, insa niciunul nu a fost selectat. Vecinii de la sud de Dunare au avut insa un castigator. In prima faza a programului, IMM-urile selectate vor primi un grant de 50.000 euro pentru a-si finanta studiile de fezabilitate si strategia.

Instrumentul de 3 miliarde de euro ajuta IMM-urile sa aduca cat mai repede ideile inovatoare de la faza de proiect sau laborator direct pe piata sau in vietile noastre. Acest instrument face parte din programul de finantare Horizon 2020, un plan de 80 de miliarde de euro prin care UE incearca sa sustina inovatia in randul tarilor membre si nu numai. Romania a participat cu peste 40 de proiecte, mult sub numarul pretendentilor din Spania (490 de firme). De altfel, Spania si Italia au fost tarile cu cele mai multe proiecte depuse. Cu toate acestea, Spania a avut una dintre cele mai mici rate de succes din program (8%), in timp ce Irlanda a avut cea buna rata de succes (20%).

Principalul motiv pentru care IMM-urile din Spania si Italia au fost cele mai dornice sa acceseze finantarea europeana este dat de scaderea investitiilor publice in sectorul de cercetare si dezvoltare. In Romania, statul nu a investit niciodata prea mult in cercetare, motiv pentru care multe firme romanesti nu au exercitiul de a cauta fonduri in cadrul programelor publice de finantare.

Prima faza de selectie s-a incheiat in 18 iunie, dar aplicatiile pentru finantarea prin acest instrument pot fi trimise oricand, urmand sa fie evaluate de 4 ori pe an. Urmatoarea evaluare urmeaza sa aiba loc incepand cu 24 septembrie. Comisia Europeana estimeaza ca un numar de 645 de proiecte vor primi finantare in primele doua faze ale programului in 2014, pentru ca in 2015 numarul acestora sa ajunga la 670.

Citeste si:
"The next big thing in IT": cum va schimba tehnologia lumea din jur
"The next big thing in IT":...

Dupa cum reiese din graficul de mai sus, publicat de Comisia Europeana, IMM-urile din Spania s-au bucurat de un real succes, fiind acceptate dupa prima runda 39 de proiecte. Spania a fost urmata de Marea Britanie (26) si Italia (20). In total, pentru primele granturi din programul Horizon 2020 au aplicat 2.666 IMM-uri

Chiar si vecinii de la sud de Dunare, bulgarii, au avut un IMM castigator, la fel ca Polonia, in timp ce Ungaria a avut 3 IMM-uri selectate pentru a primi granturi. Dintre cele 155 de companii ce vor primi finantare sunt si cateva din afara Europei, 4 din Israel si 2 din Turcia.

"Raspunsul fata de noul instrument destinat IMM-urilor este promitator. Exista in mod cert o cerere pentru astfel de sustinere. Sper ca multe din planurile de afaceri finantate astfel sa se maturizeze si sa se concretizeze in produse si servicii reale, care sa genereze crestere si locuri de munca in economie. Avem nevoie de campioni in inovatie ca sa crestem", a spus Maire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru Cercetare, Inovatie si Stiinta.

Acest instrument de sustinere a inovatiilor la care IMM-urile lucreaza este un element cheie in programul de finantare Horizon 2020. Astfel, IMM-urile au la dispozitie 3 miliarde de euro, pe o perioada de 7 ani, sub forma de granturi, atat pentru faza studiilor de fezabilitate (faza I care tocmai s-a incheiat), dar si sub forma de sfaturi si sustinere in dezvoltarea inovatiilor demonstrate. (faza II si III).

Citeste si:
10 lectii de educatie financiara pe care orice companie trebuie sa...
10 lectii de educatie...

Statul roman s-a implicat prea putin in promovarea oportunitatii

Lucian Andrei, fondatorul si CEO al Horizon Consulting Network, critica implicarea scazuta a autoritatilor in promovarea programului Horizon 2020, fiind realizat un singur workshop pentru IMM-urile interesate sa participe la programul de finantare al Comisiei Europene. Pe de alta parte, in tari precum Marea Britanie, autoritatile si diverse asociatii tin constant workshop-uri pentru IMM-urile interesate de participarea in acest program.

Mai multe firme de consultanta, inclusiv Horizon Consulting, statul - prin intermediul ministerelor - dar si IMM-urile in mod direct s-au inscris cu proiecte in programul Horizon 2020, unde ar fi trebui sa obtina un punctaj de minim 13 pentru a fi acceptate pentru finantare.

Horizon 2020 are un buget de 80 miliarde euro, fiind cel mai important program de inovatie si cercetare finantat de UE. IMM-urile europene si nu numai vor beneficia de aproape 9 miliarde de euro prin acest program, inclusiv prin instrumentul de finantare in valoare de 3 miliarde euro sus mentionat.

Citeste si:
Tot ce trebuie sa stiti despre contul escrow
Tot ce trebuie sa stiti...
Sursa foto: finantare IMM-uri, Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Finantare pentru micii antreprenori: BT Mic primeste 7 mil. de euro
Setari Cookie-uri