Bancile si institutiile financiare nebancare din Romania, care dau imprumuturi populatiei, vor fi obligate sa ia in calculul bonitatii clientilor toate costurile creditarii, inclusiv comisoanele, potrivit unui proiect de modificare legislativa, publicat, marti, pe site-ul bancii centrale.
"Prezentele norme se aplica institutiilor de credit persoane juridice romane si sucursalelor institutiilor de credit straine, autorizate sa functioneze pe teritoriul Romaniei, institutiilor financiare nebancare persoane juridice romane si sucursalelor institutiilor financiare nebancare straine", se precizeaza in proiectul de modificare a Normei privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice.

Reprezentanti ai bancilor se declara multumiti ca IFN sunt obligate sa respecte aceste norme. "Noi am solicitat de mult introducerea IFN si limitarea expunerii acestora la nivelul expunerii bancilor", a declarat, pentru NewsIn, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea.

De altfel, avand posibilitatea de a acorda credite, institutiile financiare nebancare sunt concurenti ai bancilor, sustin bancherii. "Oricum, implementarea Basel II va aduce costuri suplimentare bancilor, caci orice schimbare a reglementarilor inseamna costuri in plus, in timp ce IFN nu erau afectate si isi pastrau, astfel, un avantaj competitiv la creditare fata de banci", a aratat economistul sef al ING Bank, Florin Catu.

in privinta introducerii, in noile norme, a costurilor asociate creditului la evaluarea bonitatii si a angajamentelor lunare de plata ale acestora, bancherii sunt retinuti in privinta estimarii efectelor. "Nu cred ca va avea un impact, dar trebuie analizat", a declarat Ghetea.

Totusi, cererea foarte mare de credite pentru consum din partea populatiei si concurenta institutiilor de credit vor limita efectul noilor norme. "Este o presiune mare din ambele parti. Oricum, clientii sunt interesati de ratele lunare totale si nu de repartitia costurilor, iar competitia celor ce acorda credite duce ratele in jos", a precizat Catu.

Norma privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice, intrata in vigoare in 2005, se aplica in prezent doar institutiilor de credit - nu si IFN-urilor - si precizeaza ca angajamentele totale de plata lunare ale unui solicitant de credit nu trebuie sa depaseasca 40% din veniturile sale nete lunare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri