La sfarsitul saptamanii trecute cumparatorii au devenit mai activi pe piata
Ultimele patru luni se pot caracteriza in cateva cuvinte: galop, entuziasm, corectie, panica, urmand, se pare, un trend de crestere lent dar sanatos. Sfarsitul saptamanii trecute pare sa fi readus optimismul printre actorii pietei. Finalul sedintei de tranzactionare de vineri, comunicatul Rompetrol prin care anunta profit record pe primele doua luni ale anului, precum si asteptarea convocatorului la Banca Transilvania sunt, in opinia brokerilor, premise pentru o evolutie buna a Bursei in aceasta saptamana. Optimismul, moderat ce-i drept, al brokerilor, vine dupa doua sedinte de tranzactionare, joi si vineri, in care pe piata au aparut semne de panica a investitorilor.

Cand vorbesc de panica, brokerii se refera la faptul ca cele mai lichide companii din piata au inregistrat in timpul sedintelor scaderi de peste 7%, fara sa existe vreo stire negativa care ar fi putut influenta piata. In timpul sedintei de vineri au existat investitori care au actionat sub impulsul panicii, vanzand actiunile fara sa se mai gandeasca la motivele pentru care le-au cumparat si fundamentele pe care s-au bazat cand au decis achizitia. In primele doua ore de tranzactionare din sedinta de vineri, indicii BET si BET FI au consemnat scaderi drastice, -10%, respectiv -13%. La acest nivel al cotatiilor, cumparatorii au inceput achizitiile chiar la pretul cerut de vanzatori, ceea ce a determinat revenirea cursurilor actiunilor, indicele BET FI incheind chiar pe plus. La sfarsitul sedintei, chiar nu prea se mai gaseau actiuni la vanzare.

Dupa incheierea sedintei, Grupul Rompetrol a publicat un comunicat prin care a anuntat obtinerea unor rezultate foarte bune pentru primele doua luni ale anului. Cifra de afaceri cumulata pe ianuarie si februarie 2005 a intregului grup se ridica la 274 milioane dolari, in aceasta perioada inregistrand un profit operational (EBITDA) de 22,6 milioane dolari si un profit net de 7,17 milioane dolari. Rompetrol Rafinare a contribuit cel mai mult la aceste rezultate, atingand o cifra de afaceri cumulata pe primele doua luni ale anului de 240 milioane dolari, rafinaria consemnand un profit operational de 18 milioane dolari si un profit net de 17,7 milioane dolari.

Conducerea Rompetrol estimeaza o continua crestere a profitabilitatii afacerii, tendinta inregistrata cu precadere in ultimele sase luni ca urmare a cresterii marginilor la rafinare, atat pe piata interna cat si pentru export, a intaririi monedei nationale in raport cu dolarul american, dar si a cresterii importante a numarului de autoturisme vandute pe piata romaneasca in aceasta perioada. Dinu Patriciu, presedintele Grupului Rompetrol, considera ca "majorarea fara precedent a rezultatelor financiare va permite dezvoltarea agresiva a retelelor de productie si distributie interne si regionale." Un alt element care ar putea redresa Bursa este convocarea adunarii generale a actionarilor Bancii Transilvania. In ultimii ani, conducerea bancii a avut o politica de capitalizare a profitului si de acordare de actiuni gratuite actionarilor.

Conform calendarului financiar anuntat la Bursa, AGA este programata pentru 11 aprilie, astfel ca ultima zi permisa de lege pentru publicarea convocatorului este 28 martie. Investitorii sunt de parere ca managementul Bancii Transilvania ar putea face public convocatorul chiar saptamana aceasta, pentru a sustine cursul actiunilor. Bursa de Valori Bucuresti si Bursa de Valori din Viena (Wiener Brse) au lansat indicele de actiuni, ROTX (The Romanian Traded Index). Acest indice va reflecta evolutia celor mai lichide actiuni tranzactionate pe piata bucuresteana si va fi calculat atat lei, cat si in euro si dolari. Componenta indicelui ROTX este urmatoarea: Petrom, Banca Romana pentru Dezvoltare, Banca Transilvania, Rompetrol Rafinare Constanta, Impact, Turbomecanica.

TOPUL CELOR MAI VANDUTE ACTIUNI

Investitorii asteapta cu optimism convocatorul AGA de la Banca Transilvania, in speranta continuarii politicii de capitalizare a profitului, insa tendinta generala de scadere a pietei nu a ocolit nici titlurile TLV, astfel ca la nivelul pretului de referinta actiunile TLV au scazut cu aproape 10% saptamana trecuta.
Variatie saptamanala -9,72%
Nr. actiuni tranz. 32,04 mil.
Pret minim 11.100 lei
Pret maxim 14.500 lei
*) prognoza 1 aprilie 2005

TOPUL CELOR MAI BUNE EVOLUTII DE PRET

Nici anuntul conducerii Turbomecanica referitor la propunerea acordarii unui dividend brut de 9.922,2 lei/actiune nu a putut determina inversarea trendului de scadere pe care au evoluat actiunile TMB, insa a limitat scaderea. Adunarea generala a actionarilor Turbomecanica a fost convocata pentru data de 6 aprilie.
Variatie saptamanala -1,60%
Nr. actiuni tranz. 78.500
Pret minim 115.000 lei
Pret maxim 127.000 lei
*) prognoza 1 aprilie 2005

TOPUL CELOR MAI SLABE EVOLUTII DE PRET

Compania Petrom a anuntat ca a inregistrat in trimestrul al patrulea cheltuieli semnificative cu provizioanele care nu erau prezente la finalul trimestrului al treilea, astfel ca, probabil, nu vor fi distribuite dividende actionarilor. Compania urmeaza sa faca publice rezultatele financiare pe 18 mai, urmand ca AGA sa aiba loc pe 24 mai.
Variatie saptamanala -20,08%
Nr. actiuni tranz. 25,84 mil.
Pret minim 3.600 lei
Pret maxim 4.750 lei
*) prognoza 1 aprilie 2005
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri