Un credit pentru subventii APIA este un imprumut punte pentru finantarea capitalului de lucru al fermierilor sau firmelor din sectorul agricol care au de incasat subventii de la APIA (Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura) prin schema de plata unica pe suprafata. Practic, banca finanteaza fermierul cu o suma de bani necesara pentru ca acesta sa isi poata desfasura activitatile agricole pana cand statul ii va plati subventia aferenta.

Avantajele unui astfel de credit tin de rapiditatea obtinerii finantarii si gama variata de garantii acceptate de banci, de multe ori fiind suficienta doar cesionarea adeverintei emise de APIA. Majoritatea bancilor finanteaza intre 80% si 90% din valoarea subventiei pe care fermierii o au de incasat de la APIA.

Mai multe detalii despre Platile pe Suprafata in 2014 gasiti pe site-ul APIA.

Fermierii pot primi banii chiar si in 3 zile lucratoare de la depunerea dosarului, avand obligatia de a prezenta adeverinta de inregistrare ca fermier emisa de APIA, prin care se confirma eligibilitatea acestora la obtinerea finantarii.

In functie de banca ce acorda creditul APIA, mai pot aparea alte conditii de eligibilitate, printre care: un plafon minim al creditului, de obicei peste 1.000 de euro (echivalentul in lei), firma sau persoana fizica autorizata sa nu inregistreze restante mai mari de 15 zile la creditele existente, sa nu existe propriri pe active sau conturi, firma sa nu aiba interdictie de a emite cecuri bancare sau sa nu figureze in Buletinul Procedurilor de Insolventa.

Rambursarea creditului se face la momentul incasarii subventiei APIA. Unele banci prefera sa ii scuteasca pe fermieri de la plata lunara a dobanzilor pe parcursul perioadei de creditare, aceasta urmand sa fie platita intr-o singura transa, la finalul perioadei de creditare, cand producatorii agricoli vor plati atat principalul, cat si dobanda aferenta.

WALL-STREET.RO va prezinta cateva oferte ale bancilor la creditele pentru subventiile APIA, acordate fermierilor persoane fizice sau companii.

Oferta BCR la credite APIA

Dobanda variabila: ROBOR 6 luni + max. 4% pe an

Comisioane aferente creditului: max. 1% pe an

Oferta Banca Transilvania la credite APIA

Dobanda variabila: ROBOR 6 luni + 3,75% pe an

Pentru un credit aferent unor subventii APIA in valoare de 22.000 lei, valoarea maxima a creditului ar fi 19.800 lei, iar DAE (dobanda anual efectiva) este de 7,90%, conform simulatorului de pe site-ul bancii. Comisionul de analiza a dosarului este de 50 de lei, iar valoarea totala de plata de catre fermier este de 20.498 lei.

Oferta Banca Romaneasca la credite APIA

Dobanda variabila: ROBOR la 6 luni +2,5% marja fixa pe an

Banca mai percepe un comision de utilizare a creditului de 0,35% din valoarea accesata. Banca Romaneasca a alocat un plafon de pana la 225 de milioane de lei pentru creditarea clientilor beneficiari ai subventiilor APIA pentru anul 2014.

Oferta Veneto Banca la credite APIA

Dobanda variabila: ROBOR la 6 luni + 3.75% pe an

Comisionul de analiza: 0,35% din valoarea finantat, perceput la inceput

Comisionul anual de administrare: 0,50% din suma finantata perceput la scadenta creditului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri