Cursul BNR a crescut cu peste 1 ban si a depasit 4,410 lei/euro, in contextul unor date economice slabe privind zona euro si al agravarii crizei din Ucraina. Euro a fost cotat in crestere cu 1,18 bani fata de ziua anterioara, la 4,4126 lei. Un curs mai ridicat a fost inregistrat cel mai recent saptamana trecuta, cand s-a situat la 4,4147 lei/euro, in sedinta de joi.

Pentru dolar, banca centrala a anuntat un curs de 3,3490 lei, in urcare cu 1,61 bani. Referinta francului elvetian a avansat, de asemenea, fata de joi, cu aproape 0,97 bani, la 3,6583 lei. Cu putin inainte de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat in piata interbancara la 4,415 - 4,4145 lei, in crestere de la 4,4070 lei joi in tranzactii derulate in jurul orei 16:30.

Moneda europeana a variat pe parcursul zilei intr-un interval mai mare de 1 ban, cu minimul la 4,4048 lei si maximul la 4,4152 lei. "Miscarea de joi a leului a parut determinata de cresterea tensiunilor geopolitice si a fost in linie cu cea a monedelor regionale. Leul a fluctuat catre 4,4150 lei/euro in aceasta dimineata, (...) posibil pe fondul unui nou grup de date economice slabe privind economia zonei euro. In urma dinamicii timpurii a burselor si titlurilor de stat europene, ne asteptam la o zi cu o apreciere modica pentru moneda nationala", a afirmat, intr-o nota catre investitori si analisti economistul sef al ING Bank Romania, Vlad Muscalu, citat de Mediafax.

In regiune, forintul si zlotul au stagnat fata de inchiderea sedintei precedente. Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi se situau vineri la 2,03% - 2,53% pe an, fata de 2% - 2,5% pe an joi.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au urcat usor la 1,9% -2,4% pe an, de la 1,88% - 2,38% pe an in ziua anterioara. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, s-a situat vineri la 2,28%, fata de 2,23% cu o zi inainte.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri