Astra Asigurari a inregistrat anul trecut pierderi de 917,3 milioane de lei, potrivit informatiilor din prospectul pentru emiterea de actiuni in vederea majorarii capitalului, cifra fiind cu 100 de milioane de lei mai mare fata de rezultatul negativ prezentat anterior.

In raportul anual al Autoritatii de Supraveghere Financiara, publicat la inceputul lunii iulie, compania detinuta de omul de afaceri Dan Adamescu figureaza cu pierderi de 813,6 milioane de lei la finele anului trecut, cu o pondere de 54,03% in pierderea totala a pietei asiguratorilor. Veniturile din prime brute subscrise de Astra au scazut cu 33% in primele sase luni acestui an, de la 602 milioane de lei anul trecut la 403,1 milioane de lei (90,3 milioane de euro), declinul fiind determinat de asigurarile generale, care formeaza cea mai mare parte a afacerilor companiei, se arata in documente transmise de companie Bursei de Valori Bucuresti in vederea derularii majorarii de capital, scrie Mediafax.

Astfel, asigurarile generale au adus prime brute in declin cu 33%, de la 596 milioane de lei la 397,6 milioane de lei (89 milioane de euro), iar cele de viata au consemnat o scadere de 8,3%, de la 6 milioane de lei la 5,5 milioane de lei (1,23 milioane de euro). Veniturile totale ale companiei au scazut cu 43,4%, de la 793,1 milioane de lei in prima jumatate din 2013 la 449 milioane de lei (106 milioane de euro) in acelasi interval din acest an.

Cheltuielile au fost, de asemenea, reduse cu 43,5%, de la 766,4 milioane de lei la 432,9 milioane de lei (97 milioane de euro). La finele lunii iunie, compania inregistra un profit de 15,82 milioane de lei (3,54 milioane de euro). Autoritatea de Supraveghere Financiara a instituit, in a doua parte a lunii februarie, procedura de redresare financiara prin administrare speciala a companiei Astra, a suspendat actionarii si conducerea si a numit firma KPMG ca administrator special, dupa ce a constat ca asiguratorul are nevoie de capital suplimentar.

Prin instituirea procedurii de redresare financiara, ASF a solicitat asiguratorului majorarea capitalului social cu 490 milioane de lei in urmatoarele 12 luni, din care 70 milioane de lei intr-o prima faza. Actionarii Astra Asigurari au avizat in luna mai majorarea capitalului social cu 490 de milioane de lei in mai multe etape, prima transa fiind de 70 milioane de lei, pentru imbunatatirea indicatorilor prudentiali ai companiei, a anuntat atunci KPMG.

Citeste si:
Ce salarii au directorii marilor companii listate pe bursa romaneasca
Legea care scoate la lumina...

Astra a anuntat, vineri, ca va derula in perioada 1 septembrie - 1 octombrie o oferta pentru majorarea capitalului cu 70 de milioane de lei prin vanzarea de actiuni noi catre actionarii existenti. Actionarii inscrisi in Registrul Actionarilor la data de 14 iulie vor putea subscrie pentru fiecare titlu detinut un numar de 0,36323533 actiuni noi, se arata in anuntul de oferta, transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Prospectul a primit si avizul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

In urma atragerii de la actionari a sumei de 70 de milioane de lei, capitalul social al asiguratorului ar urma sa urce de la 192,7 milioane lei la 262,7 milioane lei. Oferta poate fi subscrisa doar de actionarii companiei, proportional, iar actiunile ramase nesubscrise vor fi anulate. Astra este listata pe Bursa de Valori Bucuresti, dar actiunile companiei sunt suspendate de la tranzactionare de ASF incepand din luna februarie. Astra Asigurari este controlata de The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,3% din capitalul social.

The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu. (Sumele in euro au fost calculate la cursul mediu pentru primele sase luni ale anului 2014 de 4,4645 lei/euro, calculat pe baza datelor prezentate de BNR)

Citeste si:
AMENDA uriasa pentru UNSAR si 9 asiguratori RCA de la CC: 53 MIL. euro
Consiliul Concurentei a...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Majorare de capital social la Elefant Online SA cu 1,7 milioane euro