Cresterea economica din Romania va ramane foarte alerta in acest an datorita expansiunii puternice a creditului, cu riscul exacerbarii dezechilibrelor macroeconomice, au apreciat analistii bancii grecesti Eurobank.
Analistii Eurobank au precizat ca o crestere puternica, dar nesustenabila, va agrava problemele macroeconomice pe termen mediu. Potrivit economistilor bancii elene, cea mai mare amenintare o contituie deficitul de cont curent, care se va apropia de 9% din produsul intern brut in acest an, fara sa existe o tendinta de ameliorare intr-un viitor previzibil, informeaza NewsIn.

In aceeasi ordine de idei, guvernul a majorat de doua ori in cursul acestui an tinta de deficit bugetar, iar dupa intrarea in Uniunea Europeana, conform studiului Eurobank, este de astepat o relaxare fiscala si mai mare din cauza contributiei la bugetul comunitar si a necesitatii de cofinantare a fondurilor structurale.

Analistii apreciaza ca traiectoria descedenta a inflatiei, asteptata de Banca Nationala a Romaniei, este mai degraba ambitioasa decat realista, ca urmare a influentei mari pe care o au preturile administrate si a expansiunii creditului. Mai mult, economistii Eurobank considera ca pentru a raspunde presiunilor inflationiste, banca centrala trebuie sa incetineasca avansul creditarii.Potrivit analistilor greci, agentiile internationale de rating vor imbunatati calificativele Romaniei imediat ce autoritatile europene vor confirma admiterea in UE.

Cresterea preturilor interne, investitiile straine mari si faptul ca titlurile de stat romanesti sunt foarte cautate in strainatate vor pune presiune pe leu in lunile care urmeaza, sustin economistii Eurobank. Reprezentasntii divizia de cercetare a bancii Eurobank au vizitat recent Bucurestiul, unde s-au intalnit cu oficiali din BNR, Ministerul de Finante si cu reprezentanti in Romania ai Fondului Monetar Intenrational.

Eurobank este prezent in Romania in calitate de actionar majoritar la Bancpost, la care detine 62,9% din actiuni. Bancile elene controleaza in Romania aproximativ 14,7% din activele bancare si 21% din activele bancilor straine.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri