Cel putin patru companii private vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti in acest an
Nevoia de finantare a companiilor romanesti in vederea dezvoltarii, dar si pentru a putea face fata concurentei care se estimeaza ca se va inaspri dupa aderarea la Uniunea Europeana atrage companiile pe piata de capital. Tot mai multe companii se gandesc sa se listeze la Bursa pentru a beneficia de finantare ieftina. Simtind momentul prielnic, BVB a decis suspendarea taxelor si comisioanelor pe care le percepe la listarea unei companii pana pe 1 august 2005. Mai mult, Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, spune ca in continuarea politicii de atragere la cota a unor noi companii, masura eliminarii temporare a taxelor de listare este dublata de actiuni de promovare pe langa camerele de comert. "La sfarsitul acestei luni, vom promova avantajele cotarii la Bursa la Cluj, in cadrul manifestarii "Targul de bani", unde BVB va avea stand propriu.

De asemenea, in luna mai, cand va avea loc la Bucuresti manifestarea "FinFair", vom fi prezenti si acolo cu stand", a precizat directorul Bursei. Pe langa aceste prezente, BVB are un colectiv care se ocupa cu selectarea unor companii (cu potential de crestere) pentru atragerea lor la Cota Bursei. Marius Plugaru, directorul general al Ieba Trust, ne-a declarat ca actionarii companiei grecesti Gregory's Romania au decis listarea pe piata Rasdaq a companiei. Alte listari anuntate sunt Flamingo si Transelectrica. La sfarsitul lunii februarie, Flamingo a anuntat intentia ferma de a realiza o oferta publica de vanzare de actiuni in prima jumatate a acestui an, urmand ca actiunile emise sa fie tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti.

Sumele obtinute vor fi folosite pentru extinderea in continuare a afacerii, obiectivul pe termen mediu al acestei actiuni fiind consolidarea pe piata locala si extinderea modelului de succes al retail-ului Flamingo in regiune. Oficialii companiei estimeaza ca oferta va fi in valoare de aproximativ 10 milioane de euro, dar depinde de mai multi factori, precum evaluarea firmei, pretul de oferta si prioritatea planurilor de extindere. Transelectrica, inclusa in programul "piata puternica", a parcurs mai multe etape din procesul de listare la Bursa, in prezent fiind in stadiul alegerii intermediarului. De asemenea, Biofarm, care este listata in prezent pe piata Rasdaq, a chemat actionarii sa discute si sa aprobe cotarea companiei la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti.

Actionariatul Biofarm s-a modificat semnificativ in acest an, cea mai importanta schimbare fiind diminuarea participatiei presedintelui Consiliului de administratie, Robert Ferran, de la 49,9% la 10,007% din titluri, si achizitia unor pachete importante de actiuni de catre SIF Oltenia, SIF Banat-Crisana, SIF Transilvania si SSIF Broker. Veniturile companiei au crescut anul trecut cu 2%, la 388,5 miliarde lei, in vreme ce profitul net a fost de 86,8 miliarde lei, fata de 75,8 miliarde de lei in anul 2003. Marius Plugaru spune ca procesul de listare a unei companii prin oferta publica initiala de vanzare dureaza intre sase si zece luni. Daca pana la tranzactionarea la Bursa a actiunilor acestor companii vom mai avea de asteptat, Vrancart a lansat deja oferta publica initiala de vanzare pentru listarea la BVB.

Avantajele listarii unei companii la Bursa sunt numeroase, cele mai importante fiind costul foarte mic al finantarii in comparatie cu un credit bancar, evaluarea corecta a afacerii data de piata etc. Ultimele doua oferte publice de vanzare lansate, in vederea listarii la Bursa, de societatile Boker si Vrancart au avut un cost de 0,61% in cazul Broker si 1,31% in cazul Vrancart. "Costurile unei oferte publice de vanzare includ comisioanele si taxele percepute de CNVM (doua milioane de lei si 0,5% din valoarea ofertei) si Bursa de Valori Bucuresti (0,1%), costuri cu publicitatea si comisionul intermediarului", a explicat directorul de la Ieba Trust. Spre exemplu, pentru o oferta publica de vanzare de trei milioane de euro, in cazul listarii la BVB, comisioanele care vor fi platite catre institutii sunt estimate la o valoare de 18.000 de euro, ceea ce inseamna 0,6%. Insa listarea pe piata de capital presupune si obligatii. Astfel, companiile sunt nevoite sa isi auditeze rezultatele financiare si sa practice o politica transparenta, sa publice in mass-media convocatoarele AGA, precum si hotararile AGA. De asemenea, pentru mentinerea la cota Bursei va trebui sa plateasca niste taxe.

Cine vine la bursa

Vrancart Adjud este cel mai mare producator intern de hartie igienica si unul dintre cei mai importanti producatori de carton ondulat. In prezent, societatea are un capital social de 352 miliarde de lei, care este detinut in proportie de 96,66% de SIF Banat-Crisana. In cazul in care toate actiunile din oferta vor fi subscrise, SIF Banat-Crisana isi va diminua participatia pana la 72,65%.

Grupul Flamingo a anuntat vanzari de 95 de milioane de dolari in anul 2004, ceea ce reprezinta o crestere de 32% fata de anul precedent. Flamingo International, companie care va fi listata la Bursa, detine integral cele doua firme care genereaza business in Romania, respectiv Flamingo Computers, pentru retail, si Flamingo Distribution Center, pentru activitatea de distributie. In Romania, Flamingo detine o retea de 80 de magazine IT si Consumer Electronics si filiale in 41 de orase.

Biofarm Bucuresti este listata in prezent pe piata Rasdaq. Compania are un capital social de 277 miliarde de lei. Principalii actionari ai companiei sunt Health Sciences Group Inc (15,523%), SIF Oltenia (10,277%), Robert William Ferran (5%), iar in ultima perioada au cumparat actiuni Biofarm si SIF Banat-Crisana, SIF Muntenia, SIF Transilvania, SSIF Broker. Veniturile companiei au atins 388,5 miliarde lei, in vreme ce profitul net a fost de 86,8 miliarde lei, fata de 75,8 miliarde de lei in anul 2003.

Gregory's Romania detine un lant de noua magazine "fast food". Societatea are un capital social de 3,1 milioane de dolari, detinut de 12 actionari, cei semnificativi fiind Gregory's Micromeals International (44,1%) si Prudent Investment - 23,7%. Actionarii societatii intentioneaza listarea pe piata Rasdaq. Conform Mediafax, compania a deschis un magazin in ianuarie, la Casa Presei, va mai deschide inca doua in acest an, tot in Bucuresti, dintre care unu in luna aprilie. Investitia pentru o astfel de unitate variaza intre 60.000 de euro si 100.000 de euro, in functie de suprafata.

ETAPELE INITIERII UNEI OFERTE PUBLICE

T - Semnarea contractului de intermediere intre ofertant si intermediar.
T+1 - Intermediarul prezinta o lista a documentelor necesare.
T+30 - Intermediatul pregateste anuntul si prospectul ofertei, bazandu-se pe documentele primite de la ofertant, si formuleaza dosarul de oferta.
T+70 - Dosarul de oferta este trimis spre aprobare la CNVM. CNVM va aproba prospectul in decurs de 20 de zile lucratoare de la primirea in totalitate a documentatiei.
T+98 - Anuntul este publicat in doua ziare nationale, cel putin trei zile consecutiv.
T+105 - Dupa sapte zile de la data publicarii, oferta este lansata si poate dura intre cinci zile lucratoare si maximum sase luni.
T+287 (cel mai bun scenariu T+112) - Inchiderea ofertei.
T+295 (cel mai bun scenariu T+119) - Raportul de inchidere a ofertei este inmanat CNVM.

Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »