"Exercitiul vine in urma misiunii comune a Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene, care s-a desfasurat in Bucuresti in luna iunie (MEMO/14/420), si care a avut loc in contextul celei de-a treia evaluari a aranjamentului stand-by incheiat cu FMI si a primei evaluari din programul preventiv de balanta de plati incheiat intre Romania si Uniunea Europeana", se arata intr-o declaratie comuna a celor trei entitati, potrivit Mediafax.

O evaluare a activelor si pasivelor asiguratorilor, care include nivelul provizioanelor tehnice, aspecte legate de guvernanta si teste de stres individuale sunt parte din exercitiu. Asiguratorii care participa la evaluarea independenta vor reprezenta cel putin 80% din piata din Romania, se mai precizeaza in declaratie.

"Testarea la stres sau rezistenta la socuri a sectorului de asigurari va fi efectuata folosind standardele stabilite in legislatia Solvency II si va oferi un exercitiu relevant atat pentru asiguratori, cat si pentru supraveghetor, in vederea implementarii legislatiei de la 1 ianuarie 2016", se mai spune in document.

Citeste si:

Exercitiul va fi realizat de catre consultanti independenti, care vor fi coordonati si supravegheati de catre un comitet responsabil pentru stabilitarea si implementarea agendei exercitului (steering comittee). Evaluarea independenta este programata a se incheia pana la 30 iunie 2015.

In cursul anului 2013, potrivit datelor ASF, un numar de 38 de societati au desfasurat activitati de subscriere in domeniul asigurarilor. Capitalul social al asiguratorilor se ridica la 3,47 miliarde de lei la finele anului trecut, in crestere cu 16,1% fata de 2012, iar activele totale au scazut cu 3,2%, la 18,36 miliarde de lei.

Subscrierile asiguratorilor au scazut in 2013 cu 1,6%, la 8,12 miliarde de lei, iar rezultatul net al industriei (diferenta dintre suma profiturilor si cea a pierderilor) a fost de 1,28 miliarde de lei, de patru ori mai ridicat decat in 2012.