Cursul de referinta publicat de BNR a revenit marti peste nivelul de 4,4 lei/euro, in conditiile in care cotatiile din piata au inceput sa urce dupa prima ora de tranzactionare, pe un trend regional de marcare a profiturilor de catre investitori.

BNR a luat ca referinta un curs de 4,4054 lei/euro, in crestere cu 0,6 bani fata de referinta precedenta.
"Practic, cotatiile s-au miscat cu 1,3 bani, pentru ca au deschis la minimul zilei, si au fost volume bune de tranzactionare. Jucatorii au luat profiturile de zilele trecute. Este o miscare de corectie normala, corelata cu regiunea", a declarat un dealer.

La putin timp dupa ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, cotatiile din piata s-au dus s mai sus, in intervalul 4,4060 - 4,4090 lei/euro. Rata de schimb afisata de BNR pentru dolar a urcat la 3,3594 lei, cu mai mult de un ban peste referinta precedenta, de 3,3485 lei/dolar, arata Mediafax.

Pentru francul elvetian BNR a afisat un curs de 3,6479 lei, usor peste referinta de luni, de 3,6451 lei/franc.
Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. Cursul euro a atins un nou minim al ultimelor 12 luni, de 3,111 dolari.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi s-au dus usor in jos, de la 2,08 – 2,58% pe an la 2,05% - 2,55%.
Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au avut, de asemenea o intoarcere, de la 2 - 2,5% pe an la 2,04 - 2,54%.

Citeste si:
Curs valutar BNR astazi, 9 mai: leul se depreciaza din nou
Curs valutar BNR astazi, 9...

Pe de alta parte, insa, dobanzile pe termene mai lungi au inceput sa urce luni pe toate maturitatile. Astfel, dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a urcat de la 1,78 - 2,28%, la 1,80-2,30%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Moneda nationala s-a apreciat in raport cu valutele internationale