Asiguratorii romani vor aplica setul european de directive Solvency II incepand cu 1 ianuarie 2016, prin care va crestere protectia asiguratilor prin armonizarea reglementarii si supravegherii sectorului.

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat, miercuri, un proiect de lege pentru transpunerea Directivei 2009/138/CE privind accesul la activitate si desfasurarea activitatii de asigurare si reasigurare (Solvency II).

"Proiectul trateaza exclusiv activitatea societatilor de asigurare si/sau reasigurare, precum si atributiile ASF aferente supravegherii si exercitarii controlului asupra activitatii acestor entitati, in context national si european. Intermediarii de asigurare/reasigurare nu fac obiectul Directivei 2009/138/CE, acestia fiind reglementati de Directiva IMD 2002/92, ce va fi, de asemenea, modificata in perioada urmatoare", se arata intr-un comunicat al ASF, potrivit Mediafax.

Cerintele aplicabile societatilor de asigurare (atat sub regimul Solvency II, cat si sub regimul national) prevazute in proiectul de lege vor produce efecte de la 1 ianuarie 2016, data pana la care se va aplica, in continuare, Legea 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
Solvency II urmareste constituirea unui set unitar de reguli la nivel european care va deveni aplicabil tuturor asiguratorilor, reasiguratorilor si supraveghetorilor din piata interna europeana.

Noul set de reguli are ca obiectiv principal cresterea protectiei asiguratilor prin armonizarea reglementarii si supravegherii sectorului, in scopul amplificarii contributiei la dezvoltarea economica. Solvency II este un regim de supraveghere bazat pe principii si obiective care urmareste printre alte elemente si evaluarea si cuantificarea riscurilor pentru calcularea capitalului in scopul cresterii calitatii elementelor de capital disponibile pentru asiguratori si reasiguratori, calculul necesarului de capital de solvabilitate, precum si armonizarea si uniformizarea practicilor de supraveghere la nivelul pietei interne.

Citeste si:
Detasarea salariatilor: Reglementari si obligatii noi pentru angajator
Detasarea salariatilor:...

De asemenea, setul european de directive urmareste responsabilizarea maxima a membrilor Consiliului de Administratie/Supraveghere, directoratului si conducerii executive a societatilor de asigurare in respectarea legislatiei, inclusiv prin asigurarea calitatii profesionale si profilului moral ale persoanelor din conducerea executiva si din alte functii de executie.

Solvency II include masuri de evitare a volatilitatii artificiale a bilanturilor asiguratorilor, masuri de prevenire a investitiilor pro-ciclice, masuri de incurajare a investitiilor si a cresterii economice. Totodata, setul european de directive este conceput pentru a preveni acumularea de riscuri excesive in sistemul financiar si pentru a anticipa evolutii nefavorabile din punct de vedere macroprudential.

In plus, Solvency II va urmari impactul potential al deciziilor asiguratorilor asupra stabilitatii financiare si va conduce la o crestere a calitatii elementelor de capital disponibile pentru asiguratori si reasiguratori. In 2013, piata asigurarilor generale si de viata a totalizat 8,12 miliarde lei, in scadere o contractie de 1,6% fata de anul precedent, potrivit datelor ASF.

Citeste si:
Firmele de asigurare si reasigurare, obligate sa prezinte date de...
Firmele de asigurare si...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Rosu, ASF: Prioritatile anului 2019, modificarea legilor RCA si PAID