Cursul BNR a crescut cu 0,79 bani si s-a apropiat de 4,410 lei/euro, in contextul unei activitati reduse in piata interbancara pana la jumatatea zilei. Banca centrala a anuntat o paritate de 4,4085 lei pentru euro, cu 0,79 bani peste cotatia de vineri.

Referinta pentru dolar a avansat cu 0,92 bani, la 3,4056 lei, cel mai ridicat nivel din ultimele 12 luni. O rata mai ridicata a fost inregistrata cel mai recent pe 6 septembrie anul trecut, cand dolarul a fost cotat la 3,4106 lei. Intarirea monedei americane vine in contextul deprecierii monedei euro pe piata internationala, unde cota]ia a coborat sub pragul de 1,3 dolari, dupa ce Banca Centrala Europeana a redus saptamana trecuta dobanzile si a anuntat achizitii de obligatiuni pentru stimulare economica, luand prin suprindere analistii, scrie Mediafax.

BNR a anuntat pentru francul elvetian un curs de 3,6552 lei, in urcare cu 0,66 bani fata de vineri. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Cu putin inainte de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat in piata interbancara la 4,4075-4,4090 lei, dupa ce pe parcursul diminetii bancile comerciale ofereau 4,4050 lei/euro, iar ordinele de vanzare se plasau la 4,4075 lei/euro. Cursul a ramas stabil in prima jumatate a zilei, cu variatii intr-un interval de jumatate de ban. Minimul s-a situat la 4,4040 lei/euro, iar maximul la 4,4095 lei/euro, ambele rate fiind inregistrate in prima ora de tranzactii pe piata locala.

Activitatea din piata interbancara a incetinit si mai mult pe parcursul zilei, dupa un inceput slab de sedinta, afirma dealerii. In regiune, piata a fost de asemenea linistita, cu forintul si zlotul in stagnare fata de vineri. Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi se situau luni la 2% - 2,5% pe an, fata de 2,01% - 2,51% pe an vineri.

Citeste si:
Curs valutar BNR: cum a evoluat leul in fata euro si a dolarului
Curs valutar BNR astazi, 8...

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au stagnat la 2,02 - 2,52 % pe an. Dobanzile pe termene mai lungi continua sa se mentina sub ratele pe maturitati imediate. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a urcat foarte usor, la 1,89% - 2,39% pe an, de la 1,88 - 2,38% pe an vineri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Curs valutar BNR astazi, 18 octombrie: leul creste usor fata de euro