Bancile au pierdut in luna iunie aproximativ 500 milioane de lei, diminuandu-si castigul cumulat de la 703 milioane lei in mai la 209 milioane lei, dupa ce BNR a cerut scoaterea in afara bilantului a unor credite neperformante, provizioanele reducandu-se in aceeasi luna cu peste 2 miliarde lei.

Potrivit datelor sintetice ale bancii centrale, reducerea provizioanelor a inceput in luna mai, cand se observa o prima scadere, atat pe IFRS (standardele internationale de contabilitate - n.r.), de la 36,43 miliarde lei la 33,6 miliarde lei, cat si pe RAS (standardele romanesti de contabilitate - n.r.), de la 44,8 miliarde lei la 43,8 miliarde lei. Drept urmare, profitul realizat de sistemul bancar a scazut in mai cu 45 de milioane lei, de la 748 la 703 milioane lei, scrie Mediafax.

In luna iunie, provizioanele au coborat mult mai accentuat, de la 43,8 milioane lei la 41 milioane lei pe RAS si de la 36,6 milioane lei la 33,6 milioane lei pe IFRS. Scoaterea in afara bilantului inseamna o marcare a pierderii, in masura in care provizioanele eliberate si eventuale sume din vanzare nu acopera integral valoarea respectivelor credite neperformante. In urma acestor operatiuni, profitul cumulat s-a redus la 209 milioane lei in iunie, ceea e inseamna ca valoarea totala a pierderilor asumate prin scoaterea unor credite in afara bilantului a depasit cu 500 miliane de lei castigul operational realizat in acea luna.

Din analizele BNR rezulta ca bancile mai au de scos in afara bilantului credite in valoare mai mare decat cele din mai si iunie, astfel ca la finele lunii septembrie s-ar putea ca sistemul bancar sa reintre pe pierdere. Bancile au avut o pierdera neta cumulata de 777 milioane lei in 2011 si de 2,3 miliarde lei in 2012, insa anul trecut au incheiat cu un profit net cumulat modest, de 48,5 milioane lei.

Rata de neperformanta, calculata ca raport intre creditele cu serviciul datoriei de peste 90 de zile sau cu proceduri judiciare si operatiunile cu clientela in valoare bruta, a scazut in iunie la 19,2%, de la 20,3% in luna mai. Rata solvabilitatii pe sistem a crescut cu 1,5 puncte fata de 2013, la 17%, iar rata fondurilor proprii de rang 1 a urcat de la 14,1% la 14,9%.

Citeste si:
BNR: Taxa pe active ar putea reduce profitabilitatea sistemului bancar
Lazea (BNR): Taxa pe active...

Datele BNR indica rambursari de linii de finantare catre bancile-mama de 1,2 miliarde euro in primele sase luni. Din decembrie 2008 si pana in iunie 2014, bancile si-au limitat expunerea fata de bancile-mama cu 9,1 miliarde euro, de la 22,1 miliarde euro la 13 miliarde euro.

Bancile au adus capital social suplimentar in primele sase luni de aproape 700 milioane lei, totalul capitalului la nivelul sistemului ridicandu-se la 25,9 miliarde lei. Bancile au continuat restructurarea, iar in primele sase luni au plecat din sistem aproape 200 de persoane, numarul angajatiilor coborand in iunie la 58.009. Totodata, bancile aveau cu 139 de unitati mai putine la finele lunii iunie, reteaua bancara insumand 5.353 de sucursale si agentii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Cat pierde statul din taxa pe activele bancare?