Emilio Botin, presedintele Banco Santander, cel care a transformat banca spaniola dintr-un jucator regional in a doua cea mai mare institutie de credit din Europa dupa valoarea de piata, a murit la varsta de 79 de ani in urma unui atac de cord, informeaza Bloomberg, potrivit Mediafax.

In cei 28 de ani in care a ocupat functia de presedinte, Botin a cheltuit peste 70 miliarde de dolari pentru achizitii a extinde afacerile Santander pe pietele internationale. "Moartea lui Botin este o pierdere semnificativa pentru sistemul bancar din Spania. Botin a devenit un simbol al inovatiei si progresului, a transformat Banco Santander dintr-un creditor regional intr-un jucator global si a contribuit decisiv la modernizarea sistemului bancar spaniol", a declarat Javier Diaz-Gimenez, profesor al Scolii de Business IESE.

Botin a preluat conducerea bancii de la tatal sau in 1986 si a transformat Banco Santander in cea mai mare institutie financiara din Spania in urma cumpararii Banco Espanol de Credito in 1994 si a Banco Central Hispano in 1999. In 1996, Banco Santander a intrat pe pietele din America Latina, cea mai mare achizitie in regiune fiind realizata in 2007, cand a cumparat Banco Real din Brazilia pentru 11 miliarde de euro. Cea mai importanta tranzactie efectuata de Botin a fost cumpararea cu 12,5 miliarde de euro a bancii Abbey National in Marea Britanie, datorita careia Banco Santander a intrat pe piata celei de-a doua mari economii europene dupa Germania. Conducerea Banco Santander se va intruni in cursul zilei de miercuri pentru a decide cine va fi succesorul lui Botin. Cel mai probabil, in fruntea institutiei bancare va veni Ana Patricia Botin, una dintre fiicele bancherului spaniol, care in prezent este CEO al filialei din Marea Britanie.

Sursa foto: MEDIAFAX Foto/ Emilio Botin