Titlurile petroliere, actiunea bancara BRD-SocGen si cele ale companiilor financiare (SIF-uri) au dominat schimburile Bursei de Valori Bucuresti (BVB) in ultima saptamana si au impulsionat urcarea generala a preturilor pietei bursiere cu 3,13%, in acest interval, sustin analistii.

Saptmana trecuta, valoarea totala a tranzactilor bursei a fost 116,2 milioane de lei, cu 19% sub suma schimburilor inregistrate in saptamana anterioara, iar cotatiile actiunilor au crescut cu 3,13%.

"Investitorii au fost interesati in mod egal de actiunile petroliere, de titlurile financiare si de actiunile BRD SocGen", a declarat pentru NewsIn Mihai Piscan, broker la Intercapital Invest. Media zilinca a tranzactiilor din perioada 24-28 iulie a fost de 23,24 milioane lei. Capitalizarea pietei a crescut in acest interval cu 3,91%, de la 60,34 miliarde lei la inchiderea sedintei de tranzactionare de vineri 21 iulie, pana la 62,70 miliarde lei, in ultima zi de tranzactionare a acestei saptamani.

"Titlurile sapatmanii au fost actiunile petroliere, care nu numai ca s-au apreciat simtitor, dar au inregistrat si cresteri mari de lichiditate. Aceasta apreciere are la baza in primul rand faptul ca investitorii asteapta rezultate financiare pozitive raportate la sase luni companiile petroliere, pe fondul cresterii pretului barilului de petrol si a previziunilor de crestere la nivel mondial", a explicat Adrian Simionescu, broker la Finans Securities. Titlurile Rompetrol Rafinare Constanta au atins, in sedinta de vineri un maxim de 0,0955 lei pe actiune, continuand astfel evolutia ascendenta inceputa saptamana trecuta. Actiunile rafinariei au avut o apreciere saptamanala de 10%, ultima tranzactie fiind efectuata la pretul de 0,089 lei noi.

In schimb, titlurile SNP Petrom au avut o apreciere saptamanala de 7,7%, de la 0,52 lei in sedinta de luni, pana la 0,56 in ultima zi a intervalului.

"Actiunile bancare s-au remarcat nu atat prin cresterea cotatiilor cat prin lichiditatea mare pe care au avut-o in acesta saptamana", a precizat Simionescu. In cazul actiunilor BRD SocGen, cresterea lichiditatii s-a datorat si deciziei Bursei de Valori Bucuresti de a modifica blocul minim de tratranzactionare, de la 500 la 10 actiuni. Societatea a inchis ultima saptamana la pretul de 16,3 lei dupa ce a atins un maxim de 16,9 lei pe actiune. Actiunile Bancii Trasnilvania au evoluat liniar, ultima tranzactie fiind efectuata la 1,08 lei, in vreme ce titlurila Bancii Comerciale Carpatica au crescut la inceputul saptamanii pana la 0,545 lei, pentru ca ulterior, cotatia sa coboare pana la 0,525 lei.

Societatile de Investitii Financiare (SIF) au inregistrat, in acesta perioada o crestere moderata, ponderea tranzactiilor cu aceste titluri fiind de de 46,45% din totalul pietei. "Foarte important pentru SIF-uri este faptul ca revin in zona maximelor de pret, la care ajunsesera cu trei saptamani in urma", a precizat Mihai Piscan. Actiunile SIF au inceput saptamana in scadere, dar pe parcursul celor cinci zile de tranzactionare au reusit sa recupereze si au inchis in crestere. "In piata s-a observat o usoara presiune la vanzare, dar si revenirea preturilor odata cu disparitia acesteia. Per ansamblu, cererea a fost mai mare decat oferta, dar exista incertitudini cu preivire la rezultatele adunarii generale de la Banca Comerciala Romana, din 4 august, si cu apropierea datei limita pentru vinzarea pachetelor de peste 1% detinute la SIF-uri", a explicat Adrian Simionescu.

Saptamana trecuta, toti indicii pietei au crescut cu mai mult de 3%, singura exceptie fiind indicele societatilor financiare (SIF), care a BET-FI a aratat o marire a cotatiilor cu 1,7%, de la, 40.898,59 puncte (valoare inregistrata la inchiderea sedintei din 24 iulie) pana la 4.560,24 puncte. Indicele vienez ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia celor mai puternice opt companii listate (BRD SocGen, Banca Transilvania, Rompetrol Rafinare Constanta, SNP Petrom, Impact, Banca Comerciala Carpatica, Antibiotice si Flamingo International), a urcat cu 4,04%, de la 16.513,97 puncte, pana la 17.137,31 puncte in ultima zi de tranzactionare a saptamanii trecute.

Indicele BET a urcat cu 3,75%, de la 7.517,79 puncte in sedinta de luni, pana la 7.772,24 in sedinta de. "La acesta crestere au avut contributii importante actiunile petroliere", a declarat Piscan. Indicele BET-Compozit a urcat cu 3,13%, de la 4.427,87 puncte, pana la pana la 4.560,24 puncte.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri