Bancile membre ale CPBR vor continua procesul de conversie a creditelor in valuta chiar in absenta legislatiei care doreste sa reglementeze in mod specific aceasta posibilitate, insa tinand cont de normele BNR si de directivele europene.

Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) considera ca diferitele variante de proiecte de legi discutate inclusiv in ultimele zile in Comisia de Buget, Finante si Banci a Parlamentului Romaniei trebuie sa tina cont de aspectele ce se doresc a fi reglementate prin directivele europene in domeniu.

"CPBR sprijina dreptul consumatorilor de a fi informati asupra fluctuatiilor de curs si de a putea beneficia de conversia creditelor aflate in derulare, din valuta initiala, in lei, euro, sau orice alta valuta de creditare aflata in oferta curenta a bancilor si in care clientii isi castiga veniturile, prin aplicarea de prevederi conforme cu Directiva europeana nr. 17 din 2014. In plus, pentru a veni in intampinarea solicitarilor si nevoilor clientilor, membrii CPBR pot lua in considerare extinderea aplicabilitatii cerintelor referitoare la conversie sau de aplicare a altor mecanisme alternative de reducere a riscului valutar (ex.: restructurare sau refinantare) stipulate de Directiva europeana. Astfel, conversia ar putea fi aplicata nu numai la creditele in valuta garantate care vor fi acordate ulterior datei de implementare a directivei, ci si la orice tip de credite in valuta existente, indiferent daca acestea sunt sau nu garantate", se arata in comunicatul CPBR.

Bancilor membre ale CPBR au la baza un set de principii comune legate de conversia creditelor in valuta:

  • Dreptul la Conversia Creditelor acordate in valuta

Orice client persoana fizica ce a obtinut un credit in valuta de la o banca membra a CPBR beneficiaza de dreptul la conversie a acestuia in lei, euro, sau in orice alta valuta de creditare din oferta curenta a bancii, daca acea persoana obtine veniturile in acea alta valuta.

  • Moneda de Conversie a Creditelor

Conversia creditului va fi realizata din valuta in care a fost obtinut creditul, in lei, euro, sau in orice alta valuta de creditare din oferta curenta a bancii, daca acea persoana obtine veniturile in acea valuta. (Observatie: spre deosebire de practica din alte tari – ex. Ungaria – unde creditul a fost doar exprimat in valuta insa acordat in moneda nationala, in Romania consumatorii au beneficiat de credite chiar in valuta pe care au solicitat‐o, inclusiv in cazul creditelor in franci elvetieni).

  • Frecventa acordarii Conversiei

Conversia creditului poate fi solicitata si obtinuta pana la eliminarea riscului valutar.

  • Cursul de schimb aplicabil

Conversia creditului se face la cursul de schimb valutar aplicabil la data efectuarii operatiunii de conversie.

  • Structura de pret aplicabila

Operatiunea de conversie se realizeaza in conditii de pret similare cu cele din oferta curenta a bancii pentru noua moneda a creditului, cu exceptia situatiilor in care partile decid de comun acord alte conditii.

  • Perioada de Rambursare a creditului

Perioada de rambursare a creditului ramane nemodificata. Exista insa si posibilitatea ca perioada de creditare sa fie prelungita, fara a depasi insa durata de contractare initiala.

  • Garantii (colaterale)

Operatiunea de conversie, specifica solutiilor de restructurare, nu necesita garantii (colaterale) suplimentare. Bancile nu percep costuri pentru re‐inregistrarea garantiilor existente. Singurele costuri asociate sunt cele achitate de clienti catre terti.

  • Alti termeni si conditii contractuale

Toate celelalte conditii (termeni) contractuale anterioare momentului conversiei raman neschimbate, fara a afecta dreptul clientilor de a solicita ulterior operatiuni precum: rambursare anticipate, extinderea duratei de plata a creditului, restructurare, refinantare etc.

  • Informari asupra conversiei pentru clienti

Bancile pun la dispozitia clientilor care doresc conversia creditelor toate informatiile solicitate – complete si clare.

  • Asistenta pentru facilitarea conversiei creditelor

Bancile ofera clientilor asistenta necesara pentru a face la timp si in conditii optime toate demersurile in obtinerea unui acord de conversie.

  • Implementarea procesului de conversie a creditelor

Bancile membre ale CPBR intentioneaza sa defineasca impreuna cu BNR, ANPC si asociatiile de protectie a consumatorilor instrumente suplimentare de informare a clientilor privind riscul valutar si de raportare periodica a implementarii acestor principii in contextul mai larg al transpunerii Directivei europene nr. 17 din 2014.

  • Monitorizarea conversiei creditelor

CPBR se angajeaza sa asigure monitorizarea adecvata a aplicarii acestor principii de catre membrii sai.

"Facem precizarea ca bancile membre ale CPBR aplica deja in cea mai mare parte principiile 1‐10, urmand ca pana la sfarsitul anului in curs sa optimizeze si implementarea principiilor 11 si 12 in spiritul si prin transpunerea in sens larg al Directivei europene nr. 17", anunta bancile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri