Clientii care incheie o polita RCA ar trebui sa achizitioneze servicii de calitate de la un furnizor care acopera despagubirea la timp, tendinta fiind sa cumpere produsul cel mai ieftin, iar asiguratorii nu-i informeaza ca produsul ieftin este de calitate slaba, apreciaza seful ASF, Misu Negritoiu.

"Cand cumperi un RCA, nu te intereseaza daca l-ai cumparat de la un furnizor de RCA care acopera despagubirea, care ofera servicii de calitate. Trebuie sa te uiti la aceste lucruri, pentru ca tendinta RCA este sa cumpere produsul cel mai ieftin si greseala pe care o fac asiguratorii este ca vand produse din ce in ce mai ieftine fara sa informeze clientii lor ca un produs ieftin este si un produs prost, asa cum stim in sfera de consum", a declarat marti presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), potrivit Mediafax.

El a punctat ca aceia care incheie polite RCA folosite in beneficiul unui tert trebuie sa acorde aceeasi atentie calitatii produsului ca si cum l-ar achizitiona pentru sine. "Eu cred ca are legatura si cu nivelul cultural, de educatie si de datorie cetateneasca. Trebuie sa acordam aceeasi atentie, aceeasi grija cand cumparam un produs pentru un tert ca si cum l-am cumpara pentru noi. Cand te duci sa-ti cumperi o haina, te uiti sa fie o haina de calitate, sa nu fie murdara", a spus Misu Negritoiu.

Seful ASF considera ca sistemul de asigurari este dezechilibrat, situatie care nu poate continua, costurile cu despagubirile fiind mari, iar primele nu acopera riscurile si costurile despagubirilor, astfel incat sunt necesare mai multe venituri pentru acoperirea despagubirilor, la care toti participantii trebuie sa contribuie.

"Incercam sa echilibram piata, care inseamna evident cresterea primei, dar si inseamna si scaderea costurilor - costurile de intermediere, de promovare, de a organiza conferinte, de lobby - si aunci vom avea in curand finalizat acest set de norme care incearca sa echilibreze piata si sa fie fair, dar in primul rand trebuie sa protejeze pe termen mediu si lung consumatorul, care este de fapt tertul, aici nu este neaparat cel care cumpara, ci cel care beneficiaza de RCA", a punctat Negritoiu.

El a explicat ca pretul politelor si al primei il stabilesc asiguratorii, prin calcule actuariale in functie de risc, care trebuie sa acopere riscul de accidente si daunele. La nivel agregat insa daunele nu sunt acoperite prin primele pe care companiile de asigurari le incaseaza.

"Pe noi (ASF - n.r.) ne intereseaza sa fie acoperite daunele pentru posesorii de polite si ele trebuie sa fie acoperite la timp, este treaba asiguratorilor. Noi o sa le impunem niste indicatori agregati ca ei sa-si faca o socoteala individuala pe polite, costuri si incasari, astfel incat sa acopere daunele. Le-am sugerat sa scada costurile, comisioanele, cat sa scada iar nu putem sa le spunem. Sunt anumite produse la care ne uitam in pietele din afara, sunt anumite produse care suntem convinsi ca pot fi distribuite cu costuri mai mici, dar nu putem sa mergem individual sa le spunem cu cat sa scada", a adaugat seful ASF.

Negritoiu a aratat ca-si propune ca piata sa ajunga la un echilibru anul viitor, inainte de 1 ianuarie 2016, cand piata se va schimba fundamental prin introducerea normelor Solvency II, care reprezinta un alt sistem de monitorizare a riscurilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri