Economiile populatiei in lei la sfarsitul lunii iunie erau de 18,38 miliarde lei, cele in valuta echivalau cu 12,53 miliarde lei, iar totalul plasamentelor romanilor ( 30,9 miliarde lei 8,66 miliarde euro) reprezenta 9,3% din produsul intern brut estimat (PIB) pentru acest an. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cel mai mult au crescut depozitele tinute in moneda straina, si anume cu 24,4% (25,7% daca calculam in euro), in timp ce economiile in lei au crescut doar cu 18,9% (11% in termeni reali, daca scadem inflatia din acelasi interval), potrivit BNR.

In luna iunie, depozitele populatiei tinute in lei s-au majorat cu 2,1% fata de sfarsitul lunii mai, iar cele in valuta cu 3,1%. in luna precedenta, depozitele in lei cunoscusera o crestere mai rapida decat cele in moneda straina, si anume de 2,7%, fata de 2,1% pentru cele in valuta, arata datele BNR.

Din totalul economiilor populatiei, depozitele in lei detin ponderea principala, si anume 59,5%, iar cele in moneda straina restul de 40,5%. Totusi, ponderea economiilor populatiei in masa monetara este in scadere, ajungand la aproximativ 32%, deoarece masa monetara a crescut mai rapid, cu 28,1% intr-un an.

Creditul privat in lei s-a dublat in iunie, fata de anul trecut

Creditul in lei al populatiei si firmelor a crescut in luna iunie a anului 2006 cu 104,9% comparativ cu aceesi perioada a anului trecut. Cea mai rapida expansiune, in intervalul iunie 2005-iunie 2006, au avut-o imprumuturile in lei acordate populatiei (aproximativ 127%), in timp ce imprumuturile in moneda nationala pentru firme au crescut cu 89,3%. Ca urmare a restrictiilor impuse de BNR, creditul neguvernamental in valuta a crescut, in luna iunie a anului 2005, cu doar 23,8% comparativ cu perioada similara a anului trecut. imprumuturile in valuta pentru populatie s-au majorat, in luna iunie a anului curent, cu 48%, fata de acceasi luna a anului trecut, iar imprumuturile acordate persoanelor juridice au crescut cu 14,6%, in intervalul de timp analizat.

"Creditul a crescut prin toate componentele sale, atat in lei cat si in valuta. Este un semnal de ingrijorare pentru BNR si mareste posibilitatea ca la urmatoarea sedinta a bancii centrale sa avem o majorare de dobanda de politica monetara la 9,25%", a comentat economistul sef al ING Bank, Florin Catu. Dobanda de politica monetara este in prezent la nivelul de 8,75%

In luna iunie a anului curent, creditul guvernamental a crescut cu 5,7%, fata de luna precedenta, pana la nivelul de 76 de miliarde de lei noi. imprumuturile in lei s-au amplificat cu 6,4%, in timp ce imprumuturile in valuta s-au majorat cu 5%. in concluzie, creditul neguvernamental a crescut, in luna iunie a anului 2006, cu 56,2%, fata de luna similara a anului trecut.

Datoriile inregistrate de sectorul guvernamental prin creditele luat au scazut de la 9,566 de miliarde de lei noi, in luna mai a anului curent, la 9,113 miliarde de lei noi in luna iunie, in principal ca urmare a diminuprii disponibilitatilor in Contul General al Trezoreriei Statului.