Creditul cu buletinul dispare in cateva saptamani, unele institutii financiare nebancare (IFN-uri) ies in afara legii, iar imprumuturile nebancare, inclusiv cele acordate prin intermediul firmelor de leasing (considerate tot IFN-uri), vor avea aceleasi restrictii ca si in cazul bancilor
Leasingul catre persoanele fizice si creditul nebancar oferit in marile retele de magazine de genul Altex, Domo sau Flanco vor trebui sa tina seama de veniturile solicitantului, iar rata lunara nu va putea depasi 30% din acestea, intocmai ca in cazul bancilor. Numerosi directori au declarat pentru SFin ca masura BNR i-a luat prin surprindere si, chiar daca este clar ca va duce la scaderea vanzarilor, inca nu se stie exact in ce proportie va afecta activitatea din acest an.

Castigatorii si perdantii

Creditorii de consum vor fi cel mai rau afectati de noua prevedere emisa de BNR in sprijinul diminuarii consumului de produse de import, cu scopul de a calma inflatia. La Altex/Media Galaxy - cel mai mare lant de magazine de electronice si electrocasnice si IT din tara - circa 50% din vanzari se iau pe credite, majoritatea acestora fiind doar cu buletinul. Vor fi afectate si vanzarile prin carduri de credit, care cer in prezent procedura simplificata de documentatie, de genul celor emise de firme specializate precum Euroline.

Leasingul va fi cel mai putin afectat, intrucat doar 5% din volumul sau total este reprezentat de contracte incheiate cu persoanele fizice. Acestea insumeaza circa 120 de milioane de euro (piata totala de leasing atinge 2,4 miliarde de euro). Singura modificare este faptul ca va trebui sa cerem clientilor documente justificative ale veniturilor. Vom suferi pierderi, insa nu prea mari, intrucat, fiind o divizie a unei banci, respectam deja, intern, normele bancare privitoare la ratele lunare si venituri. Partea buna este ca se diminueaza riscul, sustine directorul Euroline, Philippos Karamanolis.

In fine, domeniul creditarii nebancare imobiliare nu va fi afectat, intrucat aici se respectau deja normele prudentiale impuse de BNR. Iar bancile sunt cele mai mari beneficiare ale masurii, intrucat procedura de obtinere a unui credit devine la fel de grea in cazul IFN.

Pierderi de pana la 25%

Bancherii, precum si directorii de IFN-uri au fost surprinsi de masurile supuse dezbaterii pe site-ul BNR, care vor fi mai mult ca sigur aprobate in forma prezentata in urmatoarele doua saptamani.

Deocamdata nu se cunosc foarte clar pierderile pe care noile masuri le vor produce in piata, dar ele sunt suficient de mari pentru a reduce brusc vacanta unora din directorii firmelor sus-numite.

Prevederile Bancii Nationale cer clientilor care vor sa ia credit din magazin sa vina cu adeverinta de venit si contractul de angajare sau cartea de munca, iar rata lunara a creditului de consum sa nu depaseasca 30% din aceste venituri (cele imobiliare - 35%, insa IFN-urile care dau credite ipotecare sunt extrem de rare). Exact ca in cazul prevederilor ce apasa asupra creditelor bancare, totalul ratelor lunare contractate de un client nu trebuie sa fie mai mare de 40% din veniturile solicitantului sau al familiei (compuse din sot si sotie - parintii sau alte rude nu se iau in considerare).

O alta prevedere care va scadea si mai mult vanzarile pe credit spune ca la calculul ratelor lunare trebuie sa se includa si comisioanele, pe langa dobanda si volumul creditat numit si principal, asa cum se procedeaza in prezent. Astfel, nivelul de maximum 30% din salariu dedicat ratei este atins mult mai repede, prin includerea comisioanelor in calcul.

IFN-urile au si alte probleme

Problemele pietei IFN sunt in prezent legate si de notificarile care trebuiau trimise catre BNR pana la 3 august, banca centrala, devenita anul acesta noul arbitru si institutie de supraveghere, urmand sa scoata in afara legii toate firmele care nu au depus astfel de notificari, spune Adriana Ahciarliu, secretar general al Asociatiei de Leasing Bancar.

Inscrierea pe lista de IFN-uri care a avut loc la inceputul anului nu echivaleaza cu depunerea notificarilor. Tot in afara legii vor fi scoase, in termen de 90 de zile de la data de 3 august (30 de zile pentru a se constata daca dosarele sunt complete si alte 60 de zile pentru deciziile de aprobare sau respingere), firmele care au depus dosare, dar nu indeplinesc criteriile cerute de BNR. Firmele astfel desfiintate trebuie sa inceteze imediat contractarea de noi imprumuturi si sa duca la bun sfarsit contractele vechi, dupa care isi vor inceta activitatea.

Adevarata problema, de data aceasta pentru leasing, ar putea veni odata cu stabilirea unor norme prudentiale de expunere la risc si fonduri proprii similare cu ale bancilor. Riscul la leasing este insa mult mai scazut, intrucat finantatorul ramane proprietarul bunului, iar jucatorii din piata asteapta, in consecinta, norme mai permisive. Prevederile supuse dezbaterii, emise de BNR, vor afecta mai mult creditul de consum si microfinantarea, si mai putin leasingul. Trebuie inteles ca normele nu se vor aplica retroactiv, ci doar contractelor semnate ulterior adoptarii normei BNR, a mai spus Ahciarliu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri