Spalare de bani in R. Moldova: bancherii au facilitat transferul a 20 mld dolari, din Rusia in Letonia

Republica Moldova intentioneaza sa puna sub acuzare mai multi bancheri pentru frauda fiscala, afirmand ca acestia au facilitat transferul a 20 de miliarde de dolari, bani iliciti, din Rusia in Letonia.

"Investigatia este aproape finalizata", a declarat Vasile Sarco, seful Serviciului de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor din Molodova, pentru Bloomberg.
Guvernatorul Bancii Centrale a Republicii Moldova, Dorin Dragutanu, a anuntat ca institutia a amendat o banca locala, pe care nu a dorit sa o numeasca, si conducerea acesteia, dupa o ancheta prin care s-au investigat tranzactii suspecte desfasurate intre 2010 si 2014, in valoare totala cuprinsa intre 18 si 20 de miliarde de dolari.

El a precizat ca cinci bancheri sunt investigati in acest caz. De asemenea, Letonia a impus o amenda de 140.000 de euro unei banci pe care a refuzat sa o nominalizeze. Situatia a fost denuntata pentru prima data de Proiectul de Raportare a Coruptiei si a Crimei Organizate (OCCRP), un centru de jurnalism de investigatie nonprofit, care actioneaza si in Europa de Est. Cifra de 20 de miliarde de dolari reprezinta mai mult decat dublul PIB-ului de 8 miliarde de dolari al Moldovei. OCCRP a afirmat ca, in urma unei anchete care a durat un an, a descoperit ca 19 banci din Rusia au folosit datorii false pentru a justifica banii, transferand fonduri din banca Moldindconbank din Republica Moldova catre Trasta Kommercbanka din Letonia.

Moldindconbank a comentat acuzatiile ca fiind "nefondate", explicand ca operatiunile "au respectat pe deplin legislatia Moldovei si regulile bancii centrale", potrivit unui comunicat emis in 11 septembrie. De asemenea, purtatorul de cuvant al Trasta, Marina Lebedeva, a precizat ca banca letona a respectat toate legile, fara sa ofere alte detalii. Anterior, cele doua banci din Moldova si Letonia, alaturi de alti creditori din Elvetia, Cipru si Lituania, au fost folosite pentru a spala o parte dintre cele 230 de milioane de dolari din cel mai mare caz de frauda fiscala din Rusia, din 2007, potrivit fondului de investitii Hermitage Capital.

Citeste si:
Fostul director al FMI Rodrigo Rato, arestat in cadrul unei anchete
Fostul director al FMI...
Sursa foto: Shutterstock.com/Justitie

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri