Din 2015, persoanele fizice vor putea plati cu cardul, online si la terminalele Trezoreriei, impozitele si taxele administrate de catre ANAF, primarii si alte institutii publice. Guvernul a aprobat printr-o ordonanta de urgenta cadrul legal pentru implementarea acestei modalitati de plata.

Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a anuntat, dupa sedinta Guvernlui de miercuri, ca, potrivit ordonantei de urgenta, comisioanele bancare sunt de 0,3% si vor fi suportate din bugetul de stat, nu de catre contribuabili sau de catre institutiile carora le sunt platite diferitele impuneri fiscale. "Sunt optimista ca impozitele si taxele pentru 2015 le vom plati cu cardul la Trezorerie. Spun 2015 pentru ca, ca Trezoreria sa devina acceptator de plata, este un proces mai indelungat, intre 6 si 12 luni. Daca vom implementa rapid procedurile, vom fi prima tara din lume care va avea un punct unic de plata cu cardul pentru toate taxele si impozitele"", a spus ministrul.
Valenti Mavrodin, directorul Trezoreriei, a declarat pentru Mediafax ca, in urma implementarii acestui sistem, prima data va fi data posibilitatea contribuabililor sa plateasca taxele si impozitele online si, ulterior, in cadrul unitatilor teritoriale ale Trezorariei, vor fi instalate terminale POS, pentru plata cu cardul la ghiseu.

In actul normativ se arata ca Trezoreria Statului va fi autorizata ca acceptator de plata cu cardul bancar si va presta acest serviciu pentru toate institutiile publice, astfel incat toti contribuabilii persoane fizice care detin carduri apartinand unui sistem de plata ce va accepta autorizarea (Mastercard, VISA sau altele), sa-si poata achita printr-un punct unic toate impozitele si taxele administrate de catre ANAF, primarii si alte institutii. Trezoreria va accepta conectarea la un sistem de plata numai in anumite conditii, printre care se stabileste limitarea comisionului perceput fiecarei tranzactii la 0,3% din valoarea acesteia, nefiind acceptate comisioane fixe sau alte costuri suplimentare pentru Trezorerie si institutii publice.

"Acest comision este corelat cu proiectul de regulament privind comisioanele interbancare pentru operatiunile de plata utilizand cardul care prevede plafonarea comisioanelor interbancare pentru tranzactii la 0,2% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit", a comunicat si Ministerul Finantelor. Comisioanele interbancare reprezentand platile realizate intre bancile acceptante si bancile emitente pentru tranzactiile care presupun utilizarea cardurilor de plata sunt in prezent de aproximativ 0,5% + 2,50 lei (0,58 euro) pentru tranzactiile la bancomate, in care comisionul este platit de banca emitenta bancii acceptante (proprietara ATM-ului), si 1% (standard), 1,5% (e-commerce) si 0,7% (petrol) pentru tranzactiile la terminalele de plata (POS), in care comisionul este platit de banca acceptanta bancii emitente. Aceste comisioane, in cazul sumelor achitate catre comercianti, sunt recuperate de catre bancile acceptante de la beneficiarii sumelor.

Totodata, nu sunt acceptate alte costuri sau comisioane, inclusiv licente, mentenante sau imbunatatiri ale sistemelor solicitate de catre emitentii cardurilor sau sistemele de plati. In plus, operatorii sistemelor de plati trebuie sa accepte realizarea unor actiuni de promovare si educare, anuale, a contribuabililor pentru a utiliza platile electronice. Furnizarea serviciilor de acceptare de plati la nivelul institutiilor publice se poate realiza si direct prin intermediul Trezoreriei Statului, fara conectarea sau definirea institutiilor publice ca si comercianti si fara solicitarea de comisioane sau alte costuri de catre emitentii cardurilor sau sistemele de plati pentru Trezoreria Statului si institutii publice.

Fata de conditiile specificate, pot aparea conditii suplimentare ulterior conectarii Trezoreriei la un sistem de plata, pe care acesta trebuie sa le accepte in maxim trei luni de la aprobarea lor, altfel procesarea cardurilor de plata aferente sistemului respectiv va fi sistata. Plata comisioanelor aferente tranzactiilor, suportate de la bugetul de stat, se va realiza prin debitarea directa si/sau prin emiterea de facturi la termenele stabilite de sistemele de plata.

Bugetul de stat sau, dupa caz, cel al Trezoreriei, suporta cheltuielile cu implementarea, dezvoltarea si mentenanta aplicatiilor pentru serviciile de acceptare de plati electronice, precum si cele pentru prestarea serviciilor de procesare, decontare, comunicatii si alte servicii sau resurse necesare activitatii de acceptare de plati electronice cu carduri. "Implementarea acestui sistem nu va genera costuri pentru institutiile publice care vor incasa venituri bugetare, intrucat se utilizeaza sistemul actual de decontare utilizat in relatia cu Trezoreria Statului, iar comisioanele de decontare vor fi suportate de la bugetul de stat", se precizeaza in comunicatul ministerului.

Diferentele de curs nefavorabile aferente tranzactiilor cu cardul, in valuta, sunt suportate din bugetul de stat, iar cele favorabile vor reprezenta venit la bugetul statului. Guvernul estimeaza costuri la bugetul de stat, in urma aplicarii proiectului, de 700.000 de lei pentru anul viitor si 1,2 milioane lei pentru 2016, iar la bugetul local de 2 milioane lei in 2015 si 2,3 milioane lei in 2016.

Serviciile ar putea fi extinse si pentru firme, prin ordin emis de Ministerul Finantelor Publice, care va stabili tipurile de plati care pot fi achitate prin acest sistem, nivelul comisioanelor si entitatea care suporta comisionul.
"Proiectul pe care il propunem astazi spre dezbatere face parte dintr-un pachet mai amplu de masuri promovate in scopul imbunatatirii conformarii voluntare prin modernizarea si facilitarea modalitatilor de plata a obligatiilor fiscale, fara costuri suplimentare pentru contribuabili. Autorizarea Trezoreriei Statului ca acceptator de plata cu cardul bancar este inca o masura prin care administratia isi adapteaza serviciile, venind in intampinarea contribuabilului", a declarat in comunicat ministrul Petrescu.

Reprezentantii ministerului apreciaza totodata ca noul sistem de plata furnizat de Trezoreria Statului va contribui atat la stimularea platilor cu mijloace electronice moderne, cat si la diminuarea platilor in numerar efectuate de catre contribuabil la ghiseele institutiilor publice. In prezent, contribuabilii isi pot achita taxele si impozitele in numerar la casierii, prin virament bancar sau mandat postal.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri