Grupul bancar austriac Volksbank a anuntat schimbarea structurii companiei si infiintarea noua banci regionale prin fuziunea institutiilor bancare de dimensiuni mici, fara a modifica, insa, planul de vanzare a filialei din Romania.

"Planul de reorganizare al Grupului Volksbank AG nu afecteaza sub nicio forma subsidiara din Romania (n.r. Volksbank Romania).

In ceea ce priveste Volksbak Romania, actionarii (VBAG, BPCE, DZB si WGZ) isi mentin strategia, astfel ca:

- Actionarii VBRO continua sa caute un investitor strategic, conform calendarului deja agreat si comunicat inca din 2010;
- Actionarii VBRO continua sa sustina si sa dezvolte business-ul local conform bugetului si tintelor aprobate;
- Actionarii VBRO continua sa sustina subsidiara locala (injectii de capital si linii de finantare) astfel incat toate cerintele de adecvarea capitalului sa fie intrunite in orice moment. In acest sens, actionarii VBRO si-au exprimat deja intentia de a majora capitalul bancii locale cu o suma semnificativa", se arata intr-o declaratie a Volksbank Romania.

Restructurarea grupului presupune ca bancile mici si mijlocii sa fuzioneze, pentru a forma noua banci regionale si trei institutii de servicii bancare specializate, care sa asigure grupului o prezenta mai puternica pe piata decat o fac in prezent cele 44 de entitati regionale Volksbank si sapte institutii specializate, potrivit comunicatului emis de grup.

"Ma bucur ca aceasta strategie de viitor este sustinuta de bancile Volksbank. Ideea celor noua banci regionale este sa asigure o platforma solida pentru Volksbank din Austria, pentru a-si avansa profitabilitatea si a creste actiunile pe pietele de capital", a declarat Stephan Koren, director general al grupului.

De asemenea, institutia centrala, Osterreichische Volksbanken, va fi impartita in doua organisme, toate sarcinile institutiei centrale urmand sa fie transferate catre o entitate regionala Volksbank, care se va numi, cel mai probabil, Volksbank Wien-Baden.

Planul concret de separare, precum si aspectele legale ale restructurarii vor fi stabilite in urmatoarele saptamani. Termenul pentru incheierea procesului de restructurare este prima jumatate a anului viitor. Tot atunci, corpul central Osterreichische Volksbanken va iesi din sistemul de raspundere solidara, in care se gaseste alaturi de bancile Volksbank independente regionale.

Obiectivul urmarit: profitabilitatea pe termen lung

In pofida acestor schimbari, operatiunile retelei de filiale Volksbank vor continua sa actioneze ca pana in prezent. In 2012, Comisia Europeana a aprobat planul de restructurare dezvoltat de catre Osterreichische Volksbanken, ca urmare a crizei financiare si economice, in vederea restabilirii profitabilitatii pe termen lung. In acest plan este inclusa si vanzarea subsidiarei din Romania, care trebuie sa se realizeze pana la sfarsitul anului 2015.

Veniturile subsidiarei din Romania au scazut anul trecut cu 8%, de la 130,3 milioane de euro la 119,9 milioane de euro. La finele lui 2013, Volksbank Romania avea active de 3,09 miliarde de euro, de la 4,704 miliarde de euro in 2012. Institutia de credit a inregistrat anul trecut pierderi de 103,6 milioane de euro, mai mici cu 38,5% fata de cele raportate de banca in 2012, cand au atins 168,5 milioane de euro. Majoritatea pierderilor au fost generate de provizioane.

In prezent, grupul Osterreichische Volksbanken este detinut, in procent majoritar, de 67 de "Volksbank-uri" (banci cooperatiste) independente, avand peste 550 de unitati bancare si peste 1,5 milioane clienti. Grupul austriac a vandut in acest an subsidiara locala de leasing, Volksbank Leasing Romania, alaturi de cea din Polonia, catre grupul polonez Getin Holding, care a intrat pe piata romaneasca la sfarsitul anului trecut prin achizitia bancii Romanian International Bank (RIB).

Banca a fost nevoita sa vanda operatiuni din Europa Centrala si de Est ca urmare a conditiilor impuse de Comisia Europeana pentru ajutorul financiar primit de Volksbank de la statul austriac in contextul crizei financiare. Volksbank Romania este detinuta de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria) in proportie de 99,99%, in contextul vanzarii diviziei Volksbank International, fara subsidiara din Romania, catre Sberbank, din Rusia. Grupul Volksbank detine 51% din actiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania si BPCE din Franta au cate 24,5%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri