Aplicarea legii privind conversia creditelor in valuta ale populatiei la cursul istoric ar determina scaderea monedei nationale cu 20% si ar genera pierderi companiilor de 20% la facturile incasate, iar impactul asupra capitalului sistemului bancar va fi de aproximativ 9 - 10 miliarde de euro, a declarat vineri Tomas Spurny, presedintele executiv al Bancii Comercial Romane.

Reprezentantul BCR considera ca in aceste conditii s-ar pune in mare dificultate functionarea sistemului. "Saptamana viitoare, chiar in aceasta cladire (n.r. Palatul Parlamentului) s-ar putea sa avem un vot pe o lege privind conversia creditelor in valuta la cursul istoric. (...) Daca asta se intampla, daca o lege va permite o astfel de conversie, moneda locala se va prabusi precum celebrul boxer Roky in prima runda a meciului, la inceputul filmului. Deprecierea leului va fi de aproximativ 20%, iar impactul asupra capitalului sistemului bancar va fi de aproximativ 9 — 10 miliarde de euro", a spus oficialul BCR, citat de Agerpres.

Recent, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) transmitea ca diferitele variante de proiecte de legi discutate trebuie sa tina cont de aspectele ce se doresc a fi reglementate prin directivele europene in domeniu.

Bancilor membre ale CPBR au la baza un set de principii comune legate de conversia creditelor in valuta:

  • Dreptul la Conversia Creditelor acordate in valuta

Orice client persoana fizica ce a obtinut un credit in valuta de la o banca membra a CPBR beneficiaza de dreptul la conversie a acestuia in lei, euro, sau in orice alta valuta de creditare din oferta curenta a bancii, daca acea persoana obtine veniturile in acea alta valuta.

  • Moneda de Conversie a Creditelor

Conversia creditului va fi realizata din valuta in care a fost obtinut creditul, in lei, euro, sau in orice alta valuta de creditare din oferta curenta a bancii, daca acea persoana obtine veniturile in acea valuta. (Observatie: spre deosebire de practica din alte tari – ex. Ungaria – unde creditul a fost doar exprimat in valuta insa acordat in moneda nationala, in Romania consumatorii au beneficiat de credite chiar in valuta pe care au solicitat‐o, inclusiv in cazul creditelor in franci elvetieni).

  • Frecventa acordarii Conversiei

Conversia creditului poate fi solicitata si obtinuta pana la eliminarea riscului valutar.

  • Cursul de schimb aplicabil

Conversia creditului se face la cursul de schimb valutar aplicabil la data efectuarii operatiunii de conversie.

  • Structura de pret aplicabila

Operatiunea de conversie se realizeaza in conditii de pret similare cu cele din oferta curenta a bancii pentru noua moneda a creditului, cu exceptia situatiilor in care partile decid de comun acord alte conditii.

  • Perioada de Rambursare a creditului

Perioada de rambursare a creditului ramane nemodificata. Exista insa si posibilitatea ca perioada de creditare sa fie prelungita, fara a depasi insa durata de contractare initiala.

  • Garantii (colaterale)

Operatiunea de conversie, specifica solutiilor de restructurare, nu necesita garantii (colaterale) suplimentare. Bancile nu percep costuri pentru re‐inregistrarea garantiilor existente. Singurele costuri asociate sunt cele achitate de clienti catre terti.

  • Alti termeni si conditii contractuale

Toate celelalte conditii (termeni) contractuale anterioare momentului conversiei raman neschimbate, fara a afecta dreptul clientilor de a solicita ulterior operatiuni precum: rambursare anticipate, extinderea duratei de plata a creditului, restructurare, refinantare etc.

  • Informari asupra conversiei pentru clienti

Bancile pun la dispozitia clientilor care doresc conversia creditelor toate informatiile solicitate – complete si clare.

  • Asistenta pentru facilitarea conversiei creditelor

Bancile ofera clientilor asistenta necesara pentru a face la timp si in conditii optime toate demersurile in obtinerea unui acord de conversie.

  • Implementarea procesului de conversie a creditelor

Bancile membre ale CPBR intentioneaza sa defineasca impreuna cu BNR, ANPC si asociatiile de protectie a consumatorilor instrumente suplimentare de informare a clientilor privind riscul valutar si de raportare periodica a implementarii acestor principii in contextul mai larg al transpunerii Directivei europene nr. 17 din 2014.

  • Monitorizarea conversiei creditelor

CPBR se angajeaza sa asigure monitorizarea adecvata a aplicarii acestor principii de catre membrii sai.

"Facem precizarea ca bancile membre ale CPBR aplica deja in cea mai mare parte principiile 1‐10, urmand ca pana la sfarsitul anului in curs sa optimizeze si implementarea principiilor 11 si 12 in spiritul si prin transpunerea in sens larg al Directivei europene nr. 17", anuntau in septembrie bancile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri