Ministrul delegat pentru IMM-uri, Florin Jianu, a anuntat ca investitorii individuali ai societatilor cu raspundere limitata (SRL) care vor sa cesioneze partile sociale pentru a infiinta noi intreprinderi vor beneficia de imprumuturi fara dobanda si scutiri fiscale la dividende pentru trei ani.

Facilitatea este inclusa intr-un proiect de lege aprobat marti de Guvern. Ministrul a explicat ca, in literatura de specialitate, acest tip de investitori sunt cunoscuti sub denumirea de "business angels", noteaza Mediafax.

"Proiectul de lege are ca scop stimularea fiscala a investitorilor individuali in vederea realizarii de investitii in intreprinderi nou-infiintate din categoria societatilor cu raspundere limitata (SRL) prin acordarea de facilitati fiscale pentru investitorii «business angels», in scopul de a fi incurajati de a sprijini financiar si managerial start-up-urile care le suscita interesul de afaceri", a anutat ministrul. Totodata, el a precizat ca proiectul de lege isi propune crearea cadrului legal privind finantarea si unele facilitati fiscale.

"Finantarea se realizeaza in doi pasi. Pe de-o parte, se cesioneaza partile sociale printr-un SRL, dupa care se acorda acel imprumut fara dobanda, business angel-ul avand scutiri pentru ceea ce inseamna veniturile sub forma de dividende pe o perioada de trei ani, dar nu mai mult decat echivalentul sumei pe care el a acordat-o drept imprumut, si scutire de impozit pentru diferenta pozitiva dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare, rezultata din transferul dreptului de proprietate asupra partilor sociale obtinute de cesionar", a mai spus Jianu.

Pe de alta parte, proiectul de lege are o carenta, sustine Peter Barta director executiv al Fundatiei Post Privatizare, si anume faptul ca investitorii sunt scutiti de impozite in momentul in care ies din afacere, insa nu au nicio facilitate in cazul in care compania finantata da faliment.

"In Marea Britanie, de exemplu, daca firma pe care ai finantat-o ca business angel a dat faliment, esti scutit de impozit pentru suma pe care ai investit-o intrucat poti sa-ti faci o deducere fiscala la sfarsit de an, avand in vedere ca-ti asumi totusi un risc", spune Peter Barta, in cadrul WALL-STREET 360. De altfel, el da exemplul unui studiu realizat in Marea Britanie si in Portugalia, din care reiese ca o motivatie puternica pentru un investitor privat, atunci cand investeste intr-o companie, este legata de facilitatile fiscale pe care le obtine. Astfel, nu este neaparat important scutirea de impozitul de profit pentru sumele castigate, ci obtinerea unei deduceri fiscale pentru suma pierduta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri