Directorul general al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), Nicoleta Radu-Neacsu, a declarat in cadrul Forumului International al Riscurilor Catastrofale (ICAR) ca PAID are in vigoare, din 15 iulie 2014, un program de reasigurare de 450 milioane euro, program care incepand cu 15 noiembrie anul curent se va majora la 500 milioane euro, acoperit cu reasiguratori de rating A.

"Cu toate ca este constrans de nivelul scazut al primelor, PAID face eforturi continuu, impreuna cu ASF, sa gaseasca solutii tehnice pentru a face fata evenimentelor pentru care a fost creat. PAID indeplineste in momentul de fata toate cerintele de conformitate stabilite de normele ASF, inclusiv pe cele cu privire la solvabilitate si necesar de capital", a spus Nicoleta Radu-Neacsu.

Cf. art.31.(1) din L260/2008, in cazul in care pagubele depasesc resursele PAID si recuperarile din reasigurare "se autorizeaza Ministerul Finantelor Publice sa contracteze imprumuturi in numele PAID, pentru asigurarea resurselor financiare necesare pentru plata compensatiilor", a mai spus seful PAID, la Forumul International al Riscurilor Catastrofale (ICAR).

Ea a adaugat ca desi inundatiile anului 2014 au avut in Romania un impact mai mic comparativ cu zona Balcanilor, s-au identificat cateva probleme, dar si vulnerabilitati in sistemul integrat de lucru PAID - societati de asigurare. La inundatiile din 27-31 iulie 2014 au fost afectate: 33 localitati, 448 de gospodarii inundate, 150 de persoane evacuate, 3,65 km de drumuri judetene, peste 60 de podete, circa 270 de hectare de teren arabil, 110 hectare de pasuni si fanete, 23 de hectare de padure.

Expunerea maxima a Romaniei in ceea ce priveste riscul catastrofal de cutremur este de 442,9 milioane de euro, in timp ce pentru riscul de inundatie, expunerea ajunge la 92,2 milioane de euro, a declarat, de asemenea, Nicoleta Radu-Neacsu, director general PAID.

In momentul de fata , PAID are o dauna maxima posibila calculata pe riscul de cutremur de de 442 milioane euro si de 92 milioane euro pentru inundatii. "Aceste calcule sunt facute de PAID, in baza Ordinului 12 al ASF si sunt valabile penru 31 august a.c.", a mentionat Nicoleta RADU-NEACSU. La nivel national, gradul de acoperire prin politele PAD era de 18,72% la finele lunii august a.c.

Un scenariu ipotetic contruit de PAID pentru Romania, care ia in calcul producerea unor evenimente similare cu inundatiile catastrofale din aceasta vara din Balcani, arata ca pierderea economica s-ar cifra la peste 6 miliarde euro, respectiv 4,09% din PIB.

PAID a fost infiintata in septembrie 2009. Cei mai mari actionari ai asiguratorului sunt Astra, Groupama si Gothaer Romania, fiecare cu 15%. Generali Romania are o participatie de 11%, iar ABC Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, Grawe Romania si UNIQA Romania detin cate 5,5% din actiuni. Primele polite emise de PAID, cunoscute si sub denumirea PAD, au fost emise in iulie 2010.

La finele lunii august a acestui an, PAID avea 1,57 milioane de polite in portofoliu, reprezentand 18,7% din fondul locativ national, care numara aproximativ 8,4 milioane de locuinte. In 2013, primele subscrise pentru asigurarile obligatorii de locuinte au crescut cu 149%, la 60,25 milioane de lei, de la 24,2 milioane de lei, conform datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Societatea a platit despagubiri de 473.400 de lei in 2013, cea mai mare dauna achitata fiind de peste 60.000 de lei (circa 14.000 euro), pentru o locuinta avariata din judetul Prahova, ca urmare a alunecarilor de teren. Potrivit legii, toti proprietarii de locuinte au obligatia de a incheia PAD, care ofera acoperire impotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor) in limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, in functie de structura constructiva a locuintei asigurate.

Valoarea primei este de 10, respectiv 20 de euro, in functie de suma asigurata. Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda de pana la 500 de lei din partea autoritatilor locale. De asemenea, proprietarii neasigurati si afectati de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundatie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autoritati pentru refacerea gospodariilor afectate.

Sursa foto: Shutterstock / concept asigurare de locuinta

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri