Ce s-ar intampla cu piata financiara locala daca criza din Ucraina s-ar agrava? BNR a a realizat cateva simulari si a evaluat efectul unui soc de contagiune asupra cursului de schimb, dobanzilor si primei de risc. Aflati din calculele bancii centrale cat se va deprecia leul in scenariul cel mai pesimist.

Romania nu are legaturi comerciale importante cu Ucraina si Rusia, doar circa 4% din valoarea importurilor si exporturilor (iunie 2014) fiind realizate cu aceste doua economii, iar intensitatea energetica a economiei romanesti s-a redus, potrivit Raportului asupra Stabilitatii Financiare al BNR. Ponderea importurilor de gaze naturale pentru consumul intern este in scadere, de la 24,3% in 2012, la 15,3% in anul 2013, iar situatia economico financiara a firmelor consumatoare de gaze naturale este, in general, peste media din economie.

Expunerea sectorului bancar pe Ucraina este redusa

In opinia specialistilor BNR, posibilele consecinte asupra Romaniei ca urmare a agravarii conflictului din Ucraina pot fi importante prin canalul indirect, la nivelul fluxurilor comerciale externe prin eventuala afectare a cererii de exporturi romanesti a economiilor din zona euro, precum si in plan financiar, prin canalul creditorului comun, deoarece majoritatea creantelor financiare externe asupra Ucrainei si Rusiei sunt detinute de Austria, Italia si Franta. Aceste trei tari sunt bine reprezentate in Romania, atat in sectorul bancar, cat si in sectorul real.

"Sectorul bancar romanesc are in structura sa sapte institutii de credit cu actionariat austriac, trei institutii cu actionariat francez si doua institutii cu actionariat italian, impreuna avand o cota de piata de 55 la suta in total credite acordate sectorului neguvernamental (in august 2014)", arata banca centrala.

Conform rezultatelor exercitiului de testare la stres a lichiditatii din perspectiva macroprudentiala, sectorul bancar are o capacitate buna de a face fata unui soc moderat spre ridicat de retragere a finantarii, principala provocare fiind capacitatea bancilor de atragere de resurse suplimentare prin vanzarea de active, in contextul imbunatatirii situatiei lichiditatii sectorului bancar romanesc.

In plus, sectorul bancar din Romania dispune de resurse adecvate pentru a rezista unor posibile socuri, aspect sustinut de imbunatatirea ratei fondurilor proprii totale (la 17 la suta in iunie 2014 fata de 15 la suta in decembrie 2012), cat si de ameliorarea indicatorului prudential de lichiditate (1,6 in iulie 2014 fata de 1,4 in decembrie 2012).

Cum arata indicii de contagiune construiti de BNR dupa criza din Ucraina?

BNR a realizat mai multi indici de contagiune pentru a evalua efectele agravarii crizei din Ucraina asupra pietei financiare locale. Potrivit evaluarii nivelului de contagiune in pietele de capital internationale, banca centrala a stabilit ca "primul episod, respectiv cel al crizei financiare globale, a avut cel mai mare impact in transmisia efectelor de contagiune, urmat de criza datoriilor suverane si de conflictul recent din Ucraina".

Totusi, in pofida faptului ca nivelul consemnat de indice la debutul anului 2014 este net inferior celui atins in perioadele de criza precedente, totusi saltul semnificativ din luna martie demonstreaza raspandirea rapida a tensiunilor prin intermediul principalelor canale de contagiune stabilite la nivel international.

In a doua etapa a analizei, BNR a investigat modul in care fenomenul regional de contagiune afecteaza pietele financiare din Romania.

"Rezultatele obtinute indica faptul ca aparitia fenomenului de contagiune ca urmare a unui fenomen nepredictibil, precum tensiunile politice din Ucraina, poate genera o crestere a cotatiilor CDS cu 0,37 puncte procentuale. Efectele socului se sting dupa aproximativ un an de zile, avand un caracter tranzitoriu. Acelasi lucru se poate afirma si in cazul raspunsului ratei de dobanda ROBOR cu maturitatea de trei luni la un soc de contagiune, cu mentiunea ca in acest caz efectele socului se diminueaza mult mai rapid. Rezultatele indica faptul ca aparitia unui soc neanticipat de contagiune poate determina o crestere a ratelor de dobanda din piata monetara interbancara cu pana la 0,5 puncte procentuale. Nu in ultimul rand, materializarea fenomenului de contagiune determina o depreciere a cursului de schimb cu aproximativ 1,2 la suta [...] In concluzie, rezultatele obtinute sugereaza faptul ca efectele generate de intensificarea fenomenului de contagiune au un caracter temporar pentru pietele financiare din Romania", arata analiza BNR.

Criza din Ucraina s-a declansat in urma alipirii Crimeii la teritoriul rus, prin decizia Dumei de Stat din 18 martie 2014, pe fondul unor tensiuni intre Rusia si Ucraina aparute inca din luna noiembrie 2013.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri