Banca Mondiala estimeaza o crestere economica in Romania de 2,7% in acest an, in urcare fata de prognoza din aprilie, dar usor sub avansul de 2,8% anticipat in iunie, potrivit datelor revizuite pentru Europa si Asia Centrala.

Fondul Monetar International a revizuit, de asemenea, estimarea privind cresterea PIB-ului Romaniei la 2,4% in acest an, fata de o crestere de 2,8% prognozata in iunie. La fel ca si in cazul BM, FMI avea in aprilie o prognoza de crestere economica mai mica, de 2,2%, dar in cadrul negocierilor cu autoritatile romane folosea un interval de 2,2-2,5%.

Pentru regiunea Europa si Asia Centrala, BM anticipeaza o crestere economica modesta, de numai 1,8% in acest an si de 2,1% anul viitor, mult sub estimarile din iunie, de 2,5%, respectiv 3,7%. "Regiunea se confrunta cu provocari majore, iar perspectivele de crestere economica sunt incerte. Tensiunile din Ucraina au avut un efect clar negativ asupra economiei tarii. Dar multe dintre probleme structurale din regiune existau si inaintea crizei si trebuie sa fie rezolvate de urgenta", a declarat Laura Tuck, vicepresedintele BM pentru Europa emergenta si Asia Centrala. BM prognozeaza o scadere economica de 8% in Ucraina anul acesta, ca urmare a crizei prin care trece tara de la inceputul anului, fata de o contractie de 5% estimata anterior. Pentru anul viitor, banca anticipeaza o scadere a PIB de 1%.

Economia Rusiei, care a anexat in martie regiunea ucraineana Crimeea, va avea o evolutie slaba, dar mai buna decat cea a Ucrainei, cu un avans al PIB de 0,5% in acest an. "Cresterea economica in regiune ramane sub cea din celelalte parti ale lumii. Pe viitor, autoritatile ar trebui sa se concentreze pe imbunatatirea guvernantei si a climatului investitional, consolidarea competitivitatii, asigurarea stabilitatii sectorului financiar si mentinerea unui cadru macroeconomic stabil", a spus Hans Timmer, economist-sef al BM pentru Europa emergenta si Asia Centrala. Tarile din Comunitatea Statelor Independente (CIS) s-au confruntat cu dificultati sporite ca urmare a crizei din Ucraina si a stagnarii economice din Rusia, dar economiile invecinate nu au fost afectate puternic pana in prezent, potrivit BM.

La 10 ani de la caderea...
Citeste si: Ce a invatat Romania din criza? Din pacate, mai nimic!


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
De ce scade numarul tranzactiilor imobiliare in 2018?