Guvernul face o analiza a sistemului privat de pensii, cu asistenta Bancii Mondiale, dar se va merge pe sistemul multipilon, nu se pune problema nationalizarii Pilonului II de pensii private, a declarat luni ministrul Muncii, Rovana Plumb.

"Mesajul Guvernului este ca mergem pe un sistem multipilon. Nu se pune problema nationalizarii pilonului II de pensii private obligatorii", a spus ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice. Rovana Plumb a adaugat ca sistemul de pensii este foarte important pentru Romania, iar preocuparea este de a-l face sustenabil pentru cei care sunt deja in plata, dar si pentru generatiile viitoare, noteaza Mediafax.

Ministrul a precizat ca imbatranirea populatiei este o problema sistemica nu doar pentru Romania, aceasta afectand toate statele UE. "Se discuta deja de patru ani de zile si s-a cerut reformarea sistemelor de pensii in general. Ar trebui sa preluam cele mai bune practice. Inca se lucreaza la nivelul statelor membre", a spus ministrul Muncii. Rovana Plumb a facut referire la doua aspecte, respectiv sistemul public de pensii, precizand ca in acest moment nu exista niciun risc in ce priveste plata pensiilor, si sistemele private, aratand ca Guvernul sustine sistemul multipilon.

"Pe pilonul I, nu au fost facute majorari timp de patru ani, acestea fiind facute abia in 2013. Vom asigura aplicarea legii pentru ca si in 2015 pensiile sa se majoreze cu cinci procente, intrucat bugetul permite acest lucru. In ce priveste Pilonul II si Pilonul III, Guvernul sustine sistemul multipilon si consideram ca este necesar sa existe complementaritate, dar si o completare a veniturilor pentru cei care muncesc acum. (...) Sa vedem daca randamentul economic este cel pe care il tintesc. Din datele pe care le-am citit, se demonstreaza acest lucru. Intentia Guvernului este de a continua sustinerea sitemului multipilon in Romania si gasirea de solutii ca sa avem cat mai multi contribuabili", a mai spus Rovana Plumb.

Declaratiile au fost facute intr-o conferinta, unde se discuta despre rolul social al Pilonului II si Pilonului III in sistemul national de pensii, rolul pensiilor private in asigurarea stabilitatii fiscale a Romaniei si in economia tarii, precum si modalitati pentru a incuraja dezvoltarea acestora, performantele de pana acum si provocarile viitoare in acest sistem, contributia fondurilor de pensii private la dezvoltarea pietei private de capital, dar si experientele altor tari europene si comportamentul fondurilor de pensii private in materie de etica, securitate si garantii pentru beneficiari.

In cei sapte ani de la lansare, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la un numar total de participanti de 6,2 milioane si administreaza active nete de 4 miliarde de euro. In prezent, cota de contributie virata catre Pilonul II este de 4,5% din veniturile brute ale participantilor, aceasta evoluand de la nivelul de 2% din momentul startului sistemului (2008) si urmand sa ajunga la 6%, cu o crestere de jumatate de punct procentual anual, pana in 2016. Din punct de vedere al performantelor investitionale, fondurile de pensii private obligatorii au realizat, de la lansarea lor si pana in prezent, un randament mediu anual de 11,3%.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri