Noua conducere BNR si-a inceput in mod oficial mandatul astazi, guvernatorul Mugur Isarescu ajungand astfel la al cincilea mandat. Vechiului consiliu de administratie a avut mandat pana in data de 10 octombrie 2014

Din conducerea executiva a BNR mai fac parte Florin Georgescu, prim-viceguvernator, aflat la al treilea mandat, Bogdan Olteanu, viceguvernator, la al doilea mandat si Liviu Voinea, viceguvernator, primul mandat. Membrii neexecutivi ai conducerii BNR pentru urmatorii cinci ani vor fi Agnes Nagy, aflata la al patrulea mandat, Marin Dinu, la al doilea mandat, Virgil Stoenescu, la al treilea mandat, Gheorghe Gherghina si Daniel Daianu, la primul mandat fiecare, anunta Agerpres.

Noul Consiliu de Administratie al BNR a fost numit de Parlament la jumatatea lunii iunie anul acesta. Cristian Popa, care a detinut functia de viceguvernator al BNR timp de trei mandate consecutiv, Napoleon Pop, care a avut doua mandate de membru in CA si Nicolae Danila, un singur mandat de membru, nu au mai primit aprobarea Parlamentului pentru un nou mandat in conducerea bancii centrale.

Consiliul de administratie al BNR este alcatuit din 9 membri numiti de Parlamentul Romaniei, pe o perioada de 5 ani.

Mugur Isarescu considera ca Romania indeplineste toate criteriile de aderare la euro. Insa, tinta convenita politic, de 1 ianuarie 2019, ar trebui cuprinsa intr-o lege adoptata de Parlament, dupa alegerile prezidentiale, astfel incat ciclurile electorale sa nu afecteze reformele necesare, spera guvernatorul.

"Eu sunt un sustinator convins al acestor doua proiecte majore, adoptarea euro si aderarea la Uniunea Bancara. Problema este nu daca, ci cand se vor realiza, ceea ce conteaza este alegerea cu intelepciune a momentului potrivit pentru efectuarea celor doi pasi importanti pe drumul integrarii europene. (…) In prezent, Romania indeplineste toate criteriile de la Maastricht de adoptare a euro, inclusiv rata medie anuala a inflatiei. Romania, singura, a fost cea care, printr-un fericit consens politic intre Guvern si Presedintie, a stabilit verbal data de 1 ianuarie 2019 ca tinta ca adoptare a euro", a spus Isarescu.

Guvernatorul vede necesar un angajament mai ferm privind tinta de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2019, obiectiv strategic, care sa fie cuprins intr-o lege adoptata in Parlament. "Tinta de adoptare a euro, 2019, este inca verbala. Credem ca ar fi bine sa fie cel putin sub forma unei strategii adoptate de toate partidele politice, ca in anul 2000, pentru ca intrarea in UE era un angajament. Te antrenezi pe un drum, ciclul electoral nu ar trebui sa te abata de la drumul respectiv, indiferent de alegeri. Pana in 2019 ai cateva alegeri, in 2016 alegeri parlamentare. Eu nu pot sa spun acum dupa alegerile prezidentiale care va fi maniera in care angajamentul verbal intre Palatele Victoria si Cotroceni pentru 2019 se va materializa. Cel mai bine ar fi sa avem o lege in Parlament, cu discutii despre ce inseamna adoptarea euro, obiectiv strategic, si partidele parlamentare sa se angajeze", a spus guvernatorul BNR

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri