8. Ce surse de venit ai?

8. Ce surse de venit ai?

Unde vei munci si in ce domeniu? Pleci sa muncesti in strainatate sau ramai in tara? Vrei sa devii antreprenor? Cate surse de venit ai si cat sunt de sigure acestea?

"Viata este un sir neintrerupt de alegeri. In principiu, nimic nu este obligatoriu, noi alegem daca ne supunem sau nu regulilor impuse sau principiilor perene. A decide inseamna a renunta, oricat de mult ne place sau nu acest lucru, aceasta este realitatea", spune Eusebiu Burcas.

Shutterstock / Economii

7. Cum iti administrezi veniturile?

7. Cum iti administrezi veniturile?

Ok, ai inceput sa castigi primii tai bani. Ce vei face cu ei? Cum se „misca” veniturile tale in fiecare luna si in ce se transforma ele? Care sunt cele 3 scenarii financiare care le poti trai?

Shutterstock / Randamente din investitii

6. Casatoria

6. Casatoria

Se spune, desigur in gluma, dar cu serioase implicatii de tipul: "Daca parintii tai sunt saraci, nu este vina ta. Dar daca socrii tai sunt saraci, asta este doar vina ta". Pe de alta parte, din momentul casatoriei "al meu" se transforma in "al nostru".

Shutterstock / Decor de nunta

5. Cand si ce casa iti cumperi?

5. Cand si ce casa iti cumperi?

Stai in chirie sau iti cumperi o casa? Cat vei plati pentru un credit ipotecar? De ce anume ai nevoie pentru a trai confortabil in caminul tau? Inainte de a achizitiona o casa sau a construi una, cel mai important pas este sa definesti cum arata “casa viselor tale” si sa faci eforturi sa te apropii cat mai mult de aceasta imagine ideala.

Shutterstock / Casa de vanzare

4. Cand cumperi prima masina si de ce?

4. Cand cumperi prima masina si de ce?

Este o decizie interesanta pentru ca achizitia masinii este, de obicei, primul pasiv pe care il achizitionezi si in cele mai multe cazuri total nejustificat, rational vorbind. La ce vei folosi masina, pe care o cumperi? Ce oportunitati se deschid daca ai sau nu masina.

Shutterstock / Chei de masina

3. Cumparaturile

3. Cumparaturile

Cumparaturile de valoare mica, insumate, pot provoca o adevarata gaura in bugetul lunar.

Shutterstock / Cumparaturi la supermarket

2. In ce active investesti?

2. In ce active investesti?

Sunt cel putin patru mari clase de active in care poti investi (afaceri, titluri de valoare, imobiliare si cash). Cum si in ce masura stii sa alegi varianta cea mai buna sau ce combinatii poti face pentru a-ti maximiza profiturile? Cele 12 metode de investitii profitabile si cum le gestionezi.

Shutterstock / Unde sa investesti

1. Educatia

1. Educatia

Educatia reprezinta fundamentul tuturor deciziilor. Ea iti va influenta comportamentul si relatiile, capacitatea de a intelege si de a lua decizii in cunostinta de cauza. Decizia ta sau, de fapt, a parintilor tai, scoala la care mergi iti va determina in primul rand modul in care gandesti si percepi conceptele financiare. Apoi, dorinta ta de a invata mai mult si de a aprofunda diverse domenii te pot aduce la un nivel superior de perceptie si utilizare a informatiilor.

Shutterstock / Carti de scoala pe catedra

Sursa foto: Shutterstock / Decizie, trei directii diferite