Sistemul financiar stabil si o populatie bine educata in ceea ce priveste noile tehnologii au eliminat aproape in totalitate banii cash din economia Suediei, unde patru din cinci tranzactii in secotrul de retail sunt realizate electronic sau cu cardul de debit. Odata cu dezvoltarea unor tehnologii accesibile ca pret, tara scandinava se indrepata tot mai mult catre o societate fara numerar.

Suedezii apeleaza la carduri de debit si de credit, aproape in fiecare zi. In medie, o persoana efectueaza un numar de 260 de tranzactii pe an de acest fel, noteaza publicatia suedeza The Local. Bancnotele si monedele au fost folosite in 2012 in numai 2,7% din tranzactiile din Suedia, fata de o medie de 9,8% la nivelul zonei euro si 7,2% in Statele Unite.

De altfel, in sudul Europei, imaginea de ansamblu este total diferita. In Italia, de exemplu, trei sferturi din totalul tranzactiilor realizate sunt pe baza de numerar. Unii retaileri si furnizori de servicii din Suedia deja nu mai accepta cash.

Comerciantii cu amanuntul din Suedia, bancile si furnizorii de carduri au salutat acest trend, insa o societate fara numerar nu va putea fi posibila decat dupa anul 2030, mai ales ca in Suedia, Guvernul a anuntat ca va introduce in circulatie noi bancnote incepand cu 2015.

Nordea, SEB si Swedbank, cele mai mari banci suedeze, au oprit operatiunile cash in trei sferturi din sucursalele locale, pe masura ce populatia a trecut la carduri bancare, internet si plati prin intermediul telefonului mobil. Cu tpoate acestea, doi din trei suedezi inca mai considera banii in numerar un drept fundamental al omului.

Sursa foto: Shutterstock / Suedia, numerar, cash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri