Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni obligatiuni cu maturitatea in 2019 in valoare de 300 de milioane de lei, la un cost in scadere fata de precedenta licitatie la care a atras cel mai recent fonduri prin aceasta emisiune, derulata in luna septembrie, informeaza Mediafax.

Investitorii au inaintat oferte de 824,3 milioane de lei, insa Trezoreria a imprumutat doar suma vizata conform planului de imprumuturi, de 300 de milioane de lei. Randamentul mediu a scazut la 3,09% pe an, de la 3,54% pe an in urma cu o luna, cand statul a imprumutat doar jumatate din suma programata.

Emisiunea a fost lansata in februarie, iar statul a imprumutat prin acest instrument pana in prezent 3,94 miliarde de lei, inclusiv suma atrasa luni. Ministerul intentioneaza sa redeschida marti emisiunea de obligatiuni printr-o licitatie suplimentara in cadrul careia vor fi acceptate numai oferte necompetitive, la randamentul rezultat in urma celei de luni. Suma vizata prin licitatia suplimentara este de 45 de milioane de lei.

Trezoreria a atras in octombrie fonduri de 1,505 miliarde de lei, inclusiv rezultatul de luni, din care 1,4 miliarde de lei in cadrul licitatiilor de referinta, iar restul prin sesiuni suplimentare.

Pentru luna octombrie, Trezoreria a anuntat un plan de imprumuturi de 3,6 miliarde de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie pe sase si 12 luni, precum si prin emisiuni de obligatiuni cu maturitati de trei, cinci si zece ani.

Citeste si:
Finantele au imprumutat vineri 75 de milioane de lei de la banci
Ministerul Finantelor a atras...

Astfel, statul a informat ca ar vrea sa atraga 3,3 miliarde de lei in cadrul licitatiilor de referinta, dar si 300 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare, in cadrul carora sunt imprumutate sume mai mici prin vanzarea de titluri in conditiile stabilite la licitatia principala. In septembrie, Trezoreria a imprumutat 1,962 miliarde de lei prin vanzarea de obligatiuni si certificate de trezorerie in cadrul licitatiilor principale si 199,4 milioane de lei prin licitatii suplimentare.

Suma este mai mica decat cea prevazuta in prospectul pentru luna septembrie, in care Ministerul Finantelor avea programate imprumuturi de 2,8 miliarde lei prin licitatii principale si de 270 milioane lei din alocari suplimentare.

De la inceputul anului, Ministerul Finantelor a imprumutat din piata interna 31,182 miliarde lei si 928,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat, inclusiv prin licitatia de luni. La aceste imprumuturi se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani. Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a declarat pentru Bloomberg ca Romania intentioneaza sa vanda obligatiuni denominate in euro in valoare de cel putin 1 miliard de euro pe pietele internationale la o licitatie care va fi organizata in urmatoarele saptamani.

Citeste si:
Decizie istorica: Bursa romaneasca devine piata emergenta
Decizie istorica: Bursa...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Ascendia listeaza pe AeRO obligatiuni de 3 milioane lei