Masurile de ajustare fiscala, combinate cu un proces necontrolat de retragere a capitalului strain de catre banci, ar face greu de atins o crestere economica sustenabila, spune guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El a adaugat ca iesirile de 9 miliarde de euro in 5 ani au incetinit avansul PIB.

"Daca peste ajustarea fiscala se suprapune un proces necontrolat de deleveraging, de retragere a capitalului strain, cresterea economica ar fi mult mai greu de realizat. De la inceputul crizei au avut loc retrageri de 9 miliarde euro in cinci ani, iar circa o treime a avut loc intr-un singur an, in 2013. De ce a incetinit cresterea economica trebuie sa aiba in vedere si aceasta caracteristica, s-a suprapus si pe un proces de ajustare fiscala destul de ambitios", a declarat Isarescu la "The EU-SouthEast Europe Summit", conform Mediafax.

El a aratat ca, in privinta finantarii s-a ajuns la "un capat al drumului", subsidiarele locale finantandu-se in special de pe piata interna, fiind incurajate de autoritatile de reglementare in acest sens, care presupune mai departe o orientare catre creditarea in moneda locala. "Autoritatile de supraveghere din tarile de origine par in mod special interesate de o asemenea evolutie. Reorientarea spre piata interna la nivelul surselor de finantare este insotita in mod firesc de cresterea importantei relative a creditarii in moneda nationala. Nu spun adio, credit in valuta!, dar oricum cred ca suntem la capatul unui drum in care creditul in valuta era dominant. Spun adio unei debalansari, unui dezechilibru masiv intre creditarea in moneda locala si cea in valuta", a precizat Isarescu.

Guvernatorul BNR a punctat ca, in Romania, creditul in valuta a scazut sub 60%, preconizand ca va ajunge chiar la sub 50%. "Tranzitia de la creditul in valuta dominant spre un echilibru intre creditul in valuta si cel in moneda locala speram sa se realizeze intr-o maniera ordonata, fara fortarea unei reduceri agresive a raportului credite-depozite, care ar genera o constrangere excesiva la nivelul ofertei de credite si, pe cale de consecinta, la adresa cresterii economice a Romaniei", a spus seful bancii centrale.

Totodata, el apreciaza ca este putin probabila o revenire "spectaculoasa" a creditarii pe termen scurt, atat din perspectiva cererii, cat si a ofertei. El mai spune ca este mai importanta calitatea decat cantitatea creditarii, iar bancile ar trebui sa se indrepte in special catre creditarea investitiilor productive. "Eu sunt de parere - si am si colegi care sunt de aceeasi parere - ca, mai ales intr-o perioada de ajustare a bilantului, calitatea alocarii de resurse bancare este mai importanta decat cantitatea. Obisnuim sa ne uitam la cantitate, cu cat creste creditul, dar mult mai importanta este calitatea acestui credit. Pentru a putea impinge economia pe o traiectorie de crestere economica autosustinuta este necesar ca bancile sa directioneze resursele disponibile pentru creditare catre investitii productive, evitand impovararea debitorilor de calitate cu costuri generate de alocarile eronate din trecut", afirma guvernatorul.

Isarescu spune ca o astfel de abordare genereaza acele castiguri de productivitate care sunt esentiale pentru ca productivitatea, investitiile si creditul sa se alimenteze reciproc si sa se inscrie "de maniera sustenabila pe o spirala ascendenta" in care toata lumea ar avea de castigat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri