24 Octombrie 2014

Brokerii din asigurari ar putea fi obligati sa detina fonduri proprii de 4% din primele intermediate



Brokerii de asigurari vor trebui, pana la finele anului 2015, sa isi majoreze capitalul social de 10 ori, la 250.000 lei, si vor constitui, de la 1 ianuarie, fonduri proprii reprezentand 4% din primele anuale intermediate, dar nu mai putin de 15.000 euro, potrivit unui proiect de norma ASF.

"In vederea obtinerii autorizatiei de functionare ca broker de asigurare si/sau de reasigurare, solicitantul trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii: a) sa fie persoana juridica romana a carei denumire sa nu induca in eroare publicul, in sensul crearii confuziei cu o alta entitate din orice domeniu de activitate, autorizata in Romania si sa cuprinda in mod obligatoriu sintagma "broker de asigurare", "broker de asigurare-reasigurare" sau "broker de reasigurare", dupa caz, in limba romana ori intr-o limba de larga circulatie internationala; b) sa aiba un capital social subscris si varsat in forma baneasca, a carui valoare nu poate fi mai mica de 250.000 lei (...)", se precizeaza la articolul 3 din proiectul de norma, noteaza Mediafax.

De asemenea, la punctul 13 al articolului 7 din proiectul de act normativ se spune ca brokerul trebuie sa aiba o capacitate financiara (fonduri proprii) care in permanenta sa fie la nivelul de 4% din suma primelor anuale intermediate, dar nu mai putin de 15.000 euro. Reglementarile actuale nu prevad conditii referitoare la fondurile proprii ale brokerilor.

"Brokerii de asigurare si/sau de reasigurare autorizati la data intrarii in vigoare a prezentei norme vor proceda la majorarea capitalului social la nivelul prevazut la articolul 3, litera b) din aceasta norma, pana la data de 31 decembrie 2015, iar prevederile art 7, punctul 13 vor fi respéctate incepãnd cu data de 1 ianuarie 2015", se mentioneaza in proiectul de norma.

In replica, Bogdan Andriescu, presedinte UNSICAR a declarat pentru Wall-Street.ro ca "daca ASF va adopta proiectul de Norma privind autorizarea si functionarea brokerilor de asigurare in forma publicata astazi, efectele asupra pietei de brokej vor fi imediate si devastatoare. Din cei peste 400 de brokeri de asigurare activi, in majoritate antreprenori romani, probabil ca doar foarte putini vor mai putea ramane in piata. Propunerile ASF vor restrange piata locala de brokeraj si vor readuce intermedierea in asigurari la niveluri mult inferioare chiar si celor de dinainte de aderarea la Uniunea Europeana".

Potrivit datelor ASF, brokerii au intermediat 46,84% din primele subscrise in 2013, in crestere cu 3,2 puncte procentuale fata de anul 2012. Valoarea primelor intermediate de brokeri pe cele doua categorii de asigurari a fost de 3,88 miliarde de lei, in urcare cu 7,77% fata de anul 2012.

Veniturile din activitatea de brokeraj s-au majorat cu 6,52% fata de anul 2012, la 773,04 milioane de lei. Piata asigurarilor a atins 8,12 miliarde de lei in 2013, in scadere cu 1,6% fata de anul precedent.



Citeste si