Subsidiarele din Romania ale bancilor europene care au fost supuse testelor de stres derulate de Banca Centrala Europeana (BCE) in colaborare cu Autoritatea Bancara Europeana au rate de adecvare a capitalului superioare pragurilor reglementate, arata Banca Nationala a Romaniei.

"Mai mult, rezultatele exercitiilor de testare la stres derulate de BNR la nivelul sistemului bancar autohton, prezentate recent in Raportul asupra stabilitatii financiare (avand la baza un scenariu de recesiune economica severa si o depreciere puternica a monedei nationale in urmatorii trei ani), evidentiaza un nivel confortabil al indicatorilor de adecvare a capitalului, cu incadrare in limitele reglementate la nivel international", arata BNR, potrivit Mediafax.

Mai multe banci care activeaza si in Romania, printre care bancile elene Eurobank, Piraeus Bank si National Bank of Greece si cele austriece Erste, Raiffeisen si Volksbank, au obtinut rezultate slabe la testele efectuate de BCE, inclusiv din cauza dificultatilor intampinate in Europa de Est. Eurobank, Piraeus Bank si National Bank of Greece au picat testele realizate de BCE, in conditiile in care evaluarea a indicat ca acestea nu aveau capital suficient la finalul anului trecut, iar cele trei banci elene ar putea lua in calcul vanzarea subsidiarelor locale pentru strangerea de capital, noteaza Reuters.

In ceea ce priveste bancile austriece, Volksbank nu a reusit sa treaca de evaluarea BCE, intrucat creditele ipotecare neperformante de la subsidiara din Romania si creditele imobiliare si cele acordate companiilor in Europa Centrala si de Est au generat un deficit de capital in valoare de 865 de milioane de euro, potrivit Bloomberg. Mai mult, desi Raiffeisen Bank International si Erste au trecut testele, ele au obtinut rezultate care le-au pozitionat in a doua jumatate in clasamentul celor 130 de banci europene analizate.

Bancile care nu au indeplinit plafoanele de capital stabilite de BCE trebuie sa prezinte planuri de corectare a situatiei in decurs de doua saptamani, in care sa explice cum vor atrage noi fonduri. Planurile trebuie puse in aplicare in termen de noua luni. Banca Centrala Europeana va prelua rolul de supraveghere a circa 120 de institutii financiare mari pe 4 noiembrie, stabilind astfel primul pilon al unei uniuni bancare care are rolul sa previna producerea unor noi crize financiare.

Sursa foto: Shutterstock / Buget

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri