Actionarii Bancii Comerciale Romane (BCR) au aprobat propunerile Erste Bank de inlocuire a patru membrii ai Consiliului de Supraveghere al liderului pietei bancare romane, care va fi condus de presedintele Erste Bank, Andreas Treichl, dupa preluarea efectiva a BCR.
Andreas Treichl, presedintele Erste Bank, va fi noul presedinte al consiliului de supraveghere, inlocuindu-l pe Daniel Daianu, care ramane membru in boardul BCR, dupa ce Erste va prelua efectiv BCR, in luna septembrie potrivit calendarului de privatizare a bancii. Manfred Wimmer, seful programelor de management al grupului financiar Erste Bank, Christian Coreth, membru al echipei de management al bancii austiece si Herbert Juranek, seful diviziei de IT la Erste, ii inlocuiesc pe Gheorghe Ionescu, Jozsef Birtalan (ambii din partea AVAS), Thomas Krayenbuehl si Oliver Greene (din partea IFC si BERD), care si-au prezentat demisiile. Consiliului de supraveghere mai este compus si din cei doi reprezentanti ai SIF-urilor, Mihai Fercala si Teodor Mihaescu.

"Cei doi reprezentanti ai IFC si BERD si membrii boardului desemnati de stat, Gheorghe Ionescu si Jozsef Birtalan, si-au depus demisiile incepand cu luna septembrie, deoarece agenda privatizarii BCR semnaleaza ca atunci se vor finaliza toate detaliile preluari", a declarat un membru al consiliului pentru NewsIn.

Presedintele Erste Bank, Andreas Treichl s-a nascut in 1952 in Viena si a urmat intre 1971 si 1975 studii superioare in stiinte economice din Viena. La doi ani dupa terminarea studiilor universitare, Treichl a lucrat, pana in 1983, la Chase Manhattan Bank, sucursala New York, pe domeniul finantelor corporative. intre 1983 si 1986 a lucrat la Erste Bank, unde a fost responsabil cu supravegherea clientilor cei mai importanti ai bancii. Din 1994 este membru in consiliul de administratie Erste Bank, iar din iulie 1997 este director general al Erste Bank.

Manfred Wimmer a terminat facultatea de drept din Insbruck in 1978 si a intrat in sistemul bancar in 1982, cand a fost angajat pe postul de consultant juridic la banca austriaca Creditanstalt. Din 1986, lucreaza pe diverse functii legate de proiecte internationale ala Creditanstalt. in 1998, Wimmer s-a angajat la Erste Bank, iar din 2002 este liderul de dezvoltare strategica a bancii Erste. intre 2000 si 2002 a fost liderul departamentului ce supraveghea integrarea casei de economii a Cehiei in Erste Bank.

Christian Coreth a lucrat la banca Creditanstalt din 1972 pana in 1998, cand devine membru al Erste Bank. Coreth s-a ocupat de integrarea casei de economii a Cehiei si este membru al consiliului de administratie Erste Bank din 1994.

Herbert Juranek este unul din cei care coordoneaza activitatea IT a bancii Erste si este responsabil direct de sectoarele de controlul finantelor, dezvoltarea bancii, personal, relatii cu publicul si justitie. Vineri se deruleaza doua adunari generale ale actionarilor (AGA) Bancii Comerciale Romane (BCR), una extraordinara, de la ora 10, si una ordinara, de la ora 11, potrivit anuntului de convocare publicat in Monitorul Oficial.

In cadrul AGA extraordinara, ordinea de zi are ca punct principal modificarea actului constitutiv. Principalele puncte ale ordinii de zi ale AGA ordinare se refera la inlocuirea a patru membri din consiliul de supraveghere al bancii, ca urmare a demisiei acestora, si alegerea noului presedinte si vicepresedinte al consiliului de supraveghere.

De asemenea, vor fi stabilite remuneratiile care vor fi incasate si garantiile care vor fi depuse de membrii consiliului de supraveghere. Actualul presedinte al consiliului de supraveghere, Daniel Daianu, va ramane membru al acestui organism, se arata in anuntul de convocare.

Erste Bank a fost infiintata in 1819, fiind prima casa de economii din Austria. Banca are in acest moment peste 15 milioane de clienti, din care peste 12 milioane in tari din Europa Centrala si de Est: Croatia, Republica Ceha, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ungaria, potrivit reprezentantilor bancii. in luna iulie, Erste a intrat si pe piata ucraineana, prin achizitia a 50,5% din actiunile bancii Prestige, pentru 27,7 milioane euro. Banca a avut un profit net de 448 milioane euro pe primul semestru din 2006 si avea active de peste 160 miliarde euro la 30 iunie, arata raportul financiar semestrial al Erste Bank.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri