Bancile vor trebui sa detina suficiente lichiditati sau active care pot fi convertite usor in numerar pentru a acoperi iesirile de capital prognozate pentru un interval de 12 luni, potrivit versiunii finale a regulamentului Basel III privind crearea unui indicator de finantare stabil.

Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancara a publicat vineri varianta finala a cerintelor privind stabilirea unui indicator de finantare stabila la nivelul sistemului bancar mondial, cerinte care vor deveni standard minim pana in ianuarie 2018, transmite Wall Street Journal, scrie Mediafax.

Prin stabilirea unui indicator de finantare stabila, autoritatile de reglementare intentioneaza sa reduca dependenta bancilor de imprumuturile pe termen scurt pentru finantarea creditelor pe termen lung. Noile regulamente forteaza institutiile de credit sa se asigure ca au fonduri alternative pentru finantarea imprumuturilor pe termen lung, care nu vor disparea in conditii financiare dificile. Astfel, nevoile de finantare ale bancilor vor fi asigurate pe o perioada extinsa, de peste un an.

"Una dintre principalele lectii in urma crizei financiare si economice este nevoia de a impiedica dependenta excesiva de fonduri volatile, pe termen scurt. Indicatorul de finantare stabila face acest lucru, limitand utilizarea fondurilor volatile in finantarea activelor nelichide", a declarat Stefan Ingves, presedintele Comitetul de la Basel si guvernatorul bancii centrale elvetiene.

Potrivit cerintelor privind stabilirea indicatorului de finantare stabila, active bancare precum aurul, ipotecile si alte tipuri de imprumuturi vor fi evaluate in mod diferit pentru a se stabili in ce masura vor trebui sa fie garantate din surse stabile de fonduri. Setul de reforme Basel III a fost dezvoltat de Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancara pentru a imbunatati cadrul de reglementare, supravegherea si managementul riscurilor in sectorul bancar. Obiectivele masurilor sunt imbunatatirea capacitatii sectorului financiar de a absorbi socurile financiare si economice, imbunatatirea managementului riscului si guvernantei, precum si a transparentei institutiilor de credit si a modului in care publica informatii.

Citeste si:
Directive si regulamente europene ce intra in vigoare din ianuarie:...
Directive si regulamente...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si