Parlamentul va trimite o erata la Monitorul Oficial sau in ultima instanta va initia un act normativ pentru a rezolva inadvertenta din Codul Fiscal pentru ca Finantele au sesizat greseala inainte de a fi trimisa legea spre publicare, au declarat pentru NewsIn, oficiali din Ministerul Finantelor.
"Ministerul Finantelor a sesizat Parlamentul asupra aceastei greseli inca inainte de a fi publicata Legea in Monitorul Oficial. Nu au indreptat greseala spunand ca deja au trimis Legea spre promulgare la Presedintie.

Acum nu au ce face si va trebui sa rezolve problema", au precizat sursele citate. Conform acestora, chiar daca Parlamentul este in vacanta este timp pentru rezolvarea problemei, in conditiile in care Legea privind Codul Fiscal intra in vigoare la 1 ianuarie 2007.

Codul Fiscal a fost publicat in Monitorul Oficial in data de 1 august, respectiv Legea 343/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003.
Ministerul Finantelor a constatat o necorelare tehnica intre prevederile art. IV alin 1 si punctele 67-69 cu referire la art. 103, 107 si 107 prim privind impozitul microintreprinderilor.

Astfel, art. IV prevede ca "la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, prevederile titlului IV - Impozitul pe veniturile microintreprinderilor din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege, se abroga".

Totodata punctele 67-69 din Codul Fiscal reglementeaza modalitatea de impozitare a microintreprinderilor pentru 2007, asa cum a fost modificata si aprobata de Parlament.

" 67. La articolul 103, litera a) va avea urmatorul cuprins: a) realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 50% din veniturile totale;". 68. Articolul 107 va avea urmatorul cuprins: Art. 107. - Cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor este: 2% in anul 2007; 2,5% in anul 2008; 3% in anul 2009." 69. Dupa articolul 107 se introduce un nou articol, articolul 1071, cu urmatorul cuprins: Art. 1071. - Prin exceptie de la prevederile art. 109 alin. (2) si (3), daca, in cursul unui an fiscal, o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro, aceasta va plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal. Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita prevazuta in acest articol, fara a se datora majorari de intarziere. La determinarea impozitului pe profit datorat se scad platile reprezentand impozitul pe veniturile microintreprinderilor efectuate in cursul anului fiscal."

Inadvertenta a aparut pentru ca Ministerul de Finante a propus in proiectul de modificarea a Codului Fiscal eliminarea impozituluzi pe cifra de afaceri a microintreprinderilor si impozitarea lor pe profit cu 16% ca si in cazul celorlalte societati.

Din acest motiv la art IV, Finantele au prevazut abrogarea reglementarilor privitoare la microintreprinderi in acest sens. Parlamentul a decis sa mentina impozitarea pe cifra de afaceri a micilor afaceri si a introdus noi articole, fara a elimina din text si abrogarea Finantelor. Ministerul Finantelor a asigurat ca va face toate demersurile legale pentru a rezolva aceasta problema tehnica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri