Primele trei banci clasate, BCR, BRD si Raiffeisen Bank, detin active bancare egale cu o cincime din PIB estimat pentru 2006 (330 miliarde lei)
BCR, BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank si ING sunt, potrivit datelor oferite de BNR, liderii sistemului bancar romanesc in functie de activele pe care le detin. Topul primelor patru banci din Romania este acelasi ca si anul trecut, remarca o analiza NewsIn.

Astfel, la sfarsitul primului semestru BCR detinea active totale in valoare de 36,88 miliarde lei, in crestere cu 3,9 miliarde lei, reprezentand peste un sfert din totalul sistemului bancar romanesc, in timp ce cota sa de piata a scazut cu 0,13% pana la 25,60% din activele pietei bancare.

Locul doi este ocupat de BRD Soc. Gen. cu active de 22,3 miliarde lei, in crestere cu 3,07 miliarde lei. Din punct de vedere procentual, activele BRD au crescut cu 0,47%, pana la 15,48% din sistemul bancar romanesc. Raiffeisen ocupa in continuare locul trei cu active de 11,39 miliarde lei, pierzand insa din cota de piata care a ajuns la 7,91%, de la 8,62% anul trecut. Pe locul patru se gaseste ING Bank, care detine o cota de piata de 5,57%, in crestere de la 5,30% si cu o valoare totala a activelor de 8,03 miliarde lei.

Banca Transilvania a urcat trei pozitii in clasament si detine locul cinci cu active de 6,25 miliarde lei si o cota de piata de 4,34%. Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a urcat un loc pana pe pozitia a sasea din clasament, cu active de 6,07 miliarde lei si o cota de piata de 4,22%, fiind urmata indeaproape de Alpha Bank, cu aceeasi cota de piata, care a urcat doua pozitii, pana pe locul sapte.

Pozitiile 8-10 in clasament sunt ocupate, in ordine, de Bancpost, cu o cota de piata de 4,19%, HVB cu 5,87 miliarde lei avand 4,08% cota de piata, si ABN Amro cu 4,95 miliarde lei (3,44%). HVB Bank Romania a inregistrat o scadere importanta pierzand 6,87% din activele avute la sfarsitul anului trecut.

Avand in vedere, insa, ca banca se afla in proces de fuziune cu UniCredit si cu Banca Ion Tiriac, se asteapta ca cele trei societati financiare reunite sub sigla UniCredit sa ameninte pozitia a treia, ocupata de Raiffeisen in clasamentul bancilor romanesti. Locul 11 este detinut de Banca Ion Tiriac cu 2,35% din piata, iar pe pozitia a 12-a se afla Banca Romaneasca, membra a grupului National Bank of Greece, care si-a majorat activele cu peste 660 milioane lei pana la 2,92 miliarde lei. Citibank Romania ocupa locul 13 cu active ce au crescut pana la 2,71 miliarde lei.

Cresteri importante in partea de mijloc a clasamentului

Activele UniCredit au crescut cu aproape un sfert, pana la 2,52 miliarde lei, iar cele ale Volksbank Romania cu 34,52%, pana la 2,51 miliarde lei. Cota de piata a Eximbank a scazut de la 1,59% pana la 1,44%, desi activele sale au crescut pana la 2,08 miliarde lei, iar activele Finansbank au crescut cu 34,96% pana la 1,73 miliarde lei.OTP Bank a reusit sa inregistreze o crestere de 72,78% a activelor sale pana la valoarea de 1,39 miliarde lei, banca reusind sa ajunga pe locul 18 in clasament, fiind prima dintre bancile cu o cota de piata mai mica de 1%, respectiv de 0,96%.

Activele Bancii Italo-Romena au crescut pana la 1,38 miliarde lei, iar cele ale Piraeus Bank au urcat pana la 1,19 miliarde lei. Banca Comerciala Carpatica a ajuns sa detina active de peste un miliard de lei, respectiv de 1,17 miliarde lei, cota sa de piata fiind, de asemenea, in crestere, de la 0,72% la 0,82%.

Romexterra Bank a urcat pana pe locul 22 avand o cota de piata de 0,76% si active totale valorand 1,09 miliarde lei. Sanpaolo IMI Bank Romania detinea, la sfarsitul primului semestru, active in valoare de 885 milioane lei, in crestere cu 19,8%, iar ProCredit Bank, specializata in acordarea de credite pentru firmele mici si mijlocii, si-a majorat activele cu aproape o treime pana la 630,4 milioane lei.

Sucursala din Romania a bancii germano-olandeze, Garanti Bank International, detinea, la jumatatea anului, active de 613 milioane lei si o cota de piata de 0,43%. Sucursala Anglo Romanian Bank, institutie financiara controlata de BCR, a pierdut 11,42% din active, valoarea acestora scazand pana la 577,8 milioane lei.

Miscari de trupe intre bancile cu sub 0,5% cota de piata

Egnatia Bank (486,1 milioane lei) a urcat pana pe locul 27, intrecand Eurom Bank (449,7 milioane lei) si Emporiki Bank Romania (402,2 milioane lei). Activele Libra Bank au crescut cu 20,9 milioane lei pana la 392,6 milioane lei. O crestere importanta (38,67%) a avut si banca CR Firenze Romania, care a preluat Banca Daewoo, iar activele sale au crescut de la 210,5 milioane lei, cat erau la sfarsitul anului trecut, la 291,9 milioane lei, la jumatatea acestui an.

Banca italiana a intrecut astfel Mindbank (284,6 milioane lei) si Romanian International Bank (248 milioane lei). Blom Bank Egypt a ramas pe locul 34 cu 221,2 milioane lei. Raiffeisen Banca pentru Locuinte a inregistrat o crestere a activelor cu aproape jumatate pana la 214 milioane lei ajungand sa detina 0,15% din piata, spre deosebire de HVB Banca pentru Locuinte, care a pierdut 5,63% din active, pana la 36,9 milioane lei, dar si-a mentinut cota de piata de 0,03%. Porsche Bank Romania detinea 0,10% din piata, la jumatatea anului, cu 150,5 milioane lei.

O scadere masiva de active (-13,85%) a avut-o Banca di Roma din Italia, care a ajuns, astfel, la 142,4 milioane lei active. Ultimul loc in clasamentul bancar romanesc este ocupat, la fel ca anul trecut, de banca ruseasca Nova Bank, ce detine active de 29 milioane lei, in scadere cu 100.000 lei si o cota de piata de 0,02%.

BCR, gata de preluare

Schimbarile din statutul BCR, aprobate, ieri, de actionari, au eliminat orice impediment care ar putea sta in calea preluarii, in septembrie, de catre Erste Bank a bancii romane, a declarat Daniel Daianu, membru al board-ului BCR. "Toate punctele propuse pe ordinea de zi a celor doua sedinte ale actionarilor au fost aprobate si, in opinia mea, nu mai exista niciun impediment pentru ca Erste sa preia BCR in septembrie", a spus Daianu.

Potrivit acestuia, bancherii austrieci si reprezentantii celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au ajuns la un compromis in chestiunea listarii la Bursa a BCR. "Erste a semnat o scrisoare in care garanteaza intentia sa de a lista banca", a spus Daianu. Erste Bank a semnat o scrisoare de garantare in care se spune foarte clar ca daca nu-si va indeplini obligatiile de listare, in termen de trei ani, atunci SIF pot interveni direct, indreptandu-se in instanta impotriva bancii austriece, a declarat, pentru NewsIn, un reprezentant al companiilor de investitii financiare. Reprezentantii SIF se declara satisfacuti de scrisoarea semnata de Erste, pe de o parte pentru ca e un instrument util intr-o eventuala disputa in justitie, pe de alta parte pentru ca sunt convinsi de seriozitatea bancherilor austrieci.

99 milioane euro, beneficiu cumulat pentru HVB si Banca Tiriac

HVB Bank Romania a obtinut pe primul semestru al anului un profit net de 73%, cu 7% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce Banca Tiriac a raportat un profit net de 26 milioane lei, se arata intr-un comunicat comun al bancilor. Rata rentabilitatii financiare a fost de 38% pentru HVB, in timp ce rata rentabilitatii economice a fost de 2,96%. HVB deservea, la sfarsitul lunii iulie, 62.814 clienti prin intermediul a 14 sucursale.

Banca Tiriac a inregistrat o rata a rentabilitatii financiare de 14,43% la un raport dintre costurile administrative si venituri nete operationale de 63%. In timp ce rata rentabilitatii economice a atins 1,98%, indicatorul veniturilor raportate la angajat a fost de 0,11 milioane lei pentru primul semestru al lui 2006. Din noiembrie 2005, HVB si Banca Tiriac fac parte, alaturi de UniCredit Romania, din reteaua central si est-europeana a UniCredit Grup. Cele trei banci au impreuna active de aproape 3 miliarde euro.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri