Reprezentantii BNR ne asigura ca banca nu are nici cea mai mica problema cu lichiditatile
Zvonuri transmise prin email incearca sa discrediteze Banca Tiriac. De cateva saptamani, pe Internet circula un email in care se sustine ca "deponentii, in special cei cu sume importante, au inceput sa scoata sume mari de bani de la Banca Tiriac". Nu este altceva decat o reluare a zvonurilor care, in urma cu patru ani, sfatuiau romanii sa scoata banii de la BCR pe motiv ca banca ar avea probleme. Ca si acum patru ani, zvonul cu pricina acrediteaza ideea ca "cei favorizati" si-ar fi scos deja economiile din banca. Modul de raspandire a zvonului este simplu: cei care primesc mesajul prin email, dand dovada de grija pentru economiile cunostintelor, il trimit mai departe la toti prietenii.

Campania de discreditare a Bancii Tiriac se foloseste de elemente cu priza la public, mai ales la persoanele putin familiarizate cu mediul bancar. Ca si in cazul BCR, zvonul care incearca sa discrediteze banca face referire la "prietenii lui Tiriac", la marii clienti - care se spune ca au fost sfatuiti pe ascuns sa-si retraga banii cat mai au timp. Pentru ca unii romani dau dovada de neinformare si credulitate, astfel de zvonuri care se raspandesc necontrolat pe internet risca nu numai sa creeze prejudicii bancii vizate, dar si intregului sistem bancar romanesc. In emailul in cauza se spune ca "banca are probleme de mai mult timp, dar acestea au fost bine camuflate pe vremea fostei guvernari".

Nimic mai fals. Banca functioneaza in parametri foarte buni, toti indicatorii de solvabilitate si lichiditati aflandu-se in aceleasi marje ca la celelalte banci din sistem, in 2004 inregistrand un profit de 17 milioane de euro, cu aproape 40 la suta mai mare decat in 2003. Mai mult, puterea politica n-are nici un motiv pentru a se implica in controlul soliditatii bancilor, institutia insarcinata cu verificarea bancilor fiind, prin litera legii, Banca Nationala a Romaniei.

Reprezentantii BNR - insarcinati cu verificarea gradului de sanatate a bancilor - spun clar si raspicat ca zvonul raspandit pe Internet este o aberatie. "Indicatorul de solvabilitate al Bancii Tiriac este 22 la suta, in conditiile in care BNR impune un minim de 12 la suta. Mai mult, acest indicator este mai bun decat media pe sistemul bancar", ne-a declarat Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din Banca Centrala. El a explicat ca si lichiditatile pe termen scurt ale bancii, adica banii de care Banca Tiriac dispune in cazul in care s-ar confrunta cu retrageri masive ale numerarului, sunt mai mult decat suficiente. "Banca are un indicator de lichiditate imediata de 40 la suta, mult peste media din sistemul bancar", spune Cinteza.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri