Dealerii bancari estimeaza o apreciere a monedei naionale pana la 3,51 lei/euro la inceputul saptamanii urmatoare, iar cursul de schimb ar putea ajunge si la 3,50 lei/euro in zilele urmatoare, pe fondul intrarilor sezoniere de valuta forte de la romanii care lucreaza in strainatate.
Valutele tarilor din regiunea est-europeana s-au apreciat in fata monedei europene, in cursul saptamanii care se incheie, iar zlotul polonez, forintul ungar si coroana ceha au continuat sa-si intareasca pozitia fata de euro, in seara de vineri, dupa inchiderea piatei interbancare romanesti, ceea ce arata ca leul s-ar putea aprecia la inceputul saptamanii urmatoare, a declarat, pentru NewsIn, dealerul Raiffeisen Bank, Aurelian Mihailescu.

"La inceputul saptamanii viitoare, leul s-ar putea aprecia chiar pana la 3,51 lei/euro. Cursul de 3,52 lei/euro reprezinta un suport destul de bun, dar odata spart, nivelul de 3,50 lei/euro poate fi atins cu usurinta. Aprecierea monedei nationale o sa depinda si de cursul euro/dolar, dar e posibil sa inceapa o apreciere mai agresiva a leului", a spus Mihailescu.

Saptamana urmatoare va fi volatila, pentru ca piata asteapta sa vada hotararile pe care le va lua Federal Reserves (sistemul american de banci centrale) in sedinta din 8 august, precum si intentiile pe viitor ale institutiei, privind o eventuala politica monetara mai ferma, prevad economistii de la ING Bank Romania.

"In conditiile in care investitorii straini se asteapta ca BNR sa majoreze rata dobanzii de politica monetara pe 9 august, o decizie contrara a bancii centrale ar atrage dupa sine o depreciere a leului in imediata perioada. Totusi, intrarile de valuta straina de la romanii care lucreaza in strainatate ar trebui sa compenseze partial evolutiile nefavorabile ale ratelor dobanzilor de pe piata interbancara si sa mentina leul pe o panta de apreciere pe termen scurt", mai spun economistii ING Bank Romania.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat, vineri, un curs de referinta de 3,5256 lei/euro, in conditiile in care, in urma cu o saptamana, banca centrala calcula moneda europeana la 3,5524 lei/euro. Moneda nationala s-a apreciat lent in fata euro, in cursul saptamanii care se incheie, pe fondul intrarilor de capital de la romanii care lucreaza in strainatate, sustin dealerii bancari.

Nivelul foarte ridicat al dobanzilor la depozitele cu scadenta la 24 ore (overnight si top next) au reprezentat un motiv in plus pentru aprecierea leului cu 268 lei vechi (0,75%), in timpul saptamanii care se incheie.

Moneda europeana era tranzactionata, luni, pe pietele internationale cu 1,2720 dolari, dar ulterior moneda americana a inceput sa piarda teren sistematic in fata euro, pe fondul datelor economice sub asteptari si a convingerii investitorilor ca Federal Reserves nu va mai creste rata dobanzii de politica monetara in viitorul apropiat.

Astfel, moneda europeana a ajuns sa fe cotata, vineri, in sedintele de tranzactionare de pe pietele internationale cu 1,29 dolari/euro, moneda americana suferind o depreciere de 1,4% in decurs de cinci zile.

A fost o saptamana buna pentru euro, pe de o parte, datorita cresterii ratei dobanzii de politica monetara de catre Banca Central Europeana (BCE), de la 2,75% la 3,00%, si pe de alta parte, ca urmare a sentimentului ca Federal Reserves nu va schimba ratele dobanzii in urmatoarea sedinta din 8 august si o va mentine la 5,25% pe an, sustin analistii din piata bancara.

Pe piata monetara, dobanzile au ramas la un nivel ridicat, in saptamana care se incheie, pentru ca jucatorii din piata au subestimat impactul asupra lichiditatii pe care il are majorarea la 20% a ratei rezervelor minime obligatorii la lei, sustin economistii ING Bank Romania.

"Dobanzile din piata la depozitele cu scadenta la o saptamana au fost de 9-10%, anticipand conditii mai bune de lichiditate in saptamana urmatoare", sustin economistii.

Ei se asteapta ca dobanzile sa se stabilizeze la 8,5-9,5% pe an la inceputul saptamanii urmatoare, pentru ca spre sfarsitul acesteia, dobanzile sa scada si mai mult, pe fondul scadentei depozitului la o luna in valoare de 4,18 miliarde lei atras de BNR.

"Ne asteptam ca suma pe care o va atrage BNR, in licitatia de luni, sa fie mai mica decat volumul depozitului la o luna ce va avea scadenta la sfarsitul saptamanii viitoare, ca urmare a faptului ca bancile vor astepta sa vada decizia bancii centrale de miercuri. Din acest motiv, volatilitatea din piata ar putea sa creasca in plus", au mai spus economistii de la ING Bank Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri