Competitia pentru acordarea de credite APIA va deveni din ce in ce mai acerba, ca si cea din domeniul creditelor destinate proiectelor cu finantare europeana din domeniul agriculturii, in contextul in care se pare ca si IFN-urile vor avea cadru legal pentru a oferi astfel de imprumuturi, ceea ce va oferi un avantaj clientului beneficiar de subventii APIA sau de fonduri europene gestionate prin AFIR.

Valentin Boldeiu, coordonator Fonduri Europene in cadrul UniCredit Tiriac Bank, explica intr-un interviu acordat wall-street.ro care sunt cele mai frecvente cauze de respingere a dosarelor de credite APIA si cat de repede poate lua un imprumut pentru subventii APIA un fermier cu istoric de plata bun.

Un credit pentru subventii APIA este un imprumut punte pentru finantarea capitalului de lucru al fermierilor care au de incasat subventii de la APIA (Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura). Pretul unui credit APIA este limitat prin ordin de ministru la o marja de 4%, in timp ce in cazul proiectelor cu finantare nerambursabila marja bancii nu poate fi mai mare de 4,5%.

"In aceasta marja de 4,5% nu vor mai fi doar bancile, ci si IFN-urile, dupa ce cadrul legislativ le va permite ipotecarea activelor achizitionate. IFN-urile ar fi finantat, dar nu aveau garantie, pentru ca activele proiectului se puteau ipoteca numai in favoarea unei institutii bancare", a declarat Boldeiu.

Credite APIA pe fast-forward: in ce conditii poti lua banii in 3 zile

Boldeiu sustine ca toate bancile incearca sa faca promotii la creditele APIA si trebuie sa vina cu ceva de impact, iar acel lucru este termenul de 3 zile la aprobarea creditului. Totusi, in cazul unui client nou, banca nu poate sa isi asume acel termen. "Clientii cu istoric beneficiaza de un flux de aprobare simplificat, dar in cazul unui client nou nu ne putem asuma termenul de 3 zile. Am avut clienti cu istoric bun care au avut aprobarea intr-un termen de 3 zile ", subliniaza oficialul UniCredit Tiriac Bank.

Conform conventiilor semnate cu APIA, bancile pot finanta mare parte din subventii cu pana la 90% din banii pe care fermierii urmeaza sa ii primeasca din fondurile nationale sau din bugetul european.

In cazul Schemei de Plata Unica pe Suprafata, clientul depune cererea in mai, adeverintele se emit prin august-septembrie, fiind descoperit din punct de vedere al finantarii pe durata campaniei de vara. Banca are certitudinea doar pe baza adeverintelor APIA ca va incasa in contul ei si nu in contul altei banci sumele virate de catre Autoritate.

"Avand in vedere ca aceste credite APIA se bazeaza ca sursa de rambursare strict pe incasarile de la APIA, in mod clar incercam sa ne asiguram ca gradul de incredere in clientul respectiv este foarte ridicat, mai ales pe masurile din PNDR (porci si pasari), unde clientul trebuie sa isi indeplineasca niste obligatii pe parcursul unui an si noi (banca – n.r.) nu avem certitudinea decat la sfarsitul anului ca el va primi banii", avertizeaza Boldeiu.

APIA plateste pana la 31 decembrie 2014 subventiile pentru bunastare porci, pana la 31 martie 2015 subventiile in cazul platilor pe suprafata si bunastare pasari, iar in aprilie 2015 pentru bovine. "Termenele de incasare se stiu foarte clar si de aceea noi incercam sa ii acordam clientului acesti bani cat mai timpuriu, neavand insa siguranta unei certificari de la Autoritate decat destul de tarziu".

Banca a desfasurat recent o campanie de guerrilla marketing pentru a atrage fermierii de la INDAGRA sa ia credite APIA.

"Incercam sa ne ducem cu finantarea cat mai aproape de nevoiele fermierului, asumandu-ne insa un risc care este administrat prin cunoasterea clientului. In momentul in care este al 3-lea sau al 4-lea an in care lucrezi cu acel client, stii foarte bine ca va fi bun platnic", spune Valentin Boldeiu (foto).

Analiza in cazul clientilor noi se face avand in vedere istoricul incasarilor pe ultimii 2 ani.

Cele mai frecvente cauze pentru respingerea unui credit APIA

  • Documentatia incomplete. Sunt fermieri care nu pot sa prezinte bancii documentele aferente anului precedent
  • Daca fermierul are datorii la stat este putin probabil sa fie acceptat ca elegibil pentru o astfel de finantare
  • Fermierul figureaza in baze de date ca fiind rau platnic sau are incidente de plati

Valentin Boldeiu sustine faptul ca un credit APIA este similar cu un overdraft sau cu un card de credit in ceea ce priveste criteriile de eligibilitate, banca avand nevoie de fluxuri de numerar in cazul firmelor la fel cum are nevoie de justificarea salariului pentru acordarea unui card de credit.

Clientul la randul sau intreaba in "mai multe magazine de credite" pentru a se hotari de unde sa ia un credit APIA, insa Boldeiu sustine ca, de obicei, un client este atras de banca cu mai multe servicii si produse, care la pachet pot avea preturi mai convenabile "In momentul in care vedem ca un client vrea sa lucreze cu noi, putem sa il servim cu o gama cat mai larga de produse, incercam sa ii punem pe masa tot ce putem face pentru el: factoring, trade finance, schimb valutar, facilitati pentru personal si pentru firma", spune responsabilul pe zona de fonduri europene al UniCredit Tiriac Bank.

Marja se duce atat de jos incat, daca vrem un client, nu il pierdem din cauza pretului.

Credite pentru subventii APIA: avantaje si costuri

Un credit pentru subventii APIA este un imprumut punte pentru finantarea capitalului de lucru al fermierilor sau firmelor din sectorul agricol care au de incasat subventii de la APIA (Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura) prin schema de plata unica pe suprafata. Practic, banca finanteaza fermierul cu o suma de bani necesara pentru ca acesta sa isi poata desfasura activitatile agricole pana cand statul ii va plati subventia aferenta.

Avantajele unui astfel de credit tin de rapiditatea obtinerii finantarii si gama variata de garantii acceptate de banci, de multe ori fiind suficienta doar cesionarea adeverintei emise de APIA. Majoritatea bancilor finanteaza intre 80% si 90% din valoarea subventiei pe care fermierii o au de incasat de la APIA.

Mai multe detalii despre Platile pe Suprafata in 2014 gasiti pe site-ul APIA.

Fermierii pot primi banii chiar si in 3 zile lucratoare de la depunerea dosarului, avand obligatia de a prezenta adeverinta de inregistrare ca fermier emisa de APIA, prin care se confirma eligibilitatea acestora la obtinerea finantarii. Cu ce oferte se bat bancile pe acest tip de credit?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri