"Leul s-a apreciat usor fata de vineri, pe fondul ordinelor de cumparare a monedei nationale de la companiile locale. Leul o sa incerce probabil sa sparga in jos pragul de 3,51 lei/euro si sa mearga spre 3,49 lei/euro in urmatoarele zile", a mai spus Liviu Olaru.

Moneda europeana era tranzactionata in jurul valorii de 3,51 lei/euro pe piata valutara a bancilor de luni, astfel incat, dupa anuntarea cursului oficial al bancii centrale, bancile cumparau un euro cu 3,5130 lei si il vindeau cu 3,5180 lei.

Pe piata monetara, dobanzile la depozitele cu scadenta la o zi (overnight) s-au mentinut la nivelul de 10-11% pe an, nivel superior dobanzii de 8,75% pe an pe care o ofera Banca Nationala a Romaniei (BNR) bancilor care isi fac depozite la o luna la banca centrala. Astfel, la licitatia de luni, BNR a atras din piata doar 105 milioane lei (29,8 milioane euro) de la doua banci din sistem.

Dobanzile de pe piata bancilor se mentin la cote ridicate din 24 iulie cand a intrat in vigoare hotararea BNR de majorare, de la 16 la 20% pe an, a rezervelor minime obligatorii in lei pe care bancile comerciale trebuie sa le depuna la banca centrala. la mentinerea dobanzilor la un nivel peste medie au contribuit si cererea mare de lei pentru platile trimestriale la bugetul de stat de la sfarsitul lunii trecute, precum si prezenta strainilor care au cumparat contracte forward la o luna, a mai spus Olaru.