O pondere de 54% dintre romani declara ca au o asigurare de sanatate inclusa in pachetul de beneficii oferit de angajator, in vreme ce 67% declara ca au abonament medical. Suprapunerea acestor procente, care depaseste 100%, este explicata prin confuzia pe care angajatii o fac intre o asigurare de sanatate si un abonament medical, arata cel mai recent studiu realizat la initiativa Metropolitan Life de catre Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).

Cand au fost intrebati despre beneficiile oferite de o asigurare de sanatate si cele oferite de un abonament medical, informatiile clare care au rezultat din raspunsuri au fost ca abonamentul medical acopera diverse analize si investigatii, iar asigurarea de sanatate este folosita pentru situatii mai dificile, uneori de urgenta, cum ar fi interventiile chirurgicale sau spitalizarea.

Respondentii inteleg destul de clar ca abonamentul medical ofera o reducere de cost pentru spitalizare si chirurgie (mai mult de doua treimi), ca serviciile medicale sunt acoperite in reteaua clinicii, nu in afara ei (doua treimi). 61% inteleg ca abonamentul medical acopera preventia anumitor afectiuni si 59% - ca acopera servicii medicale pentru afectiuni existente (59%).

Conform reprezentnatilor Metropolitan Life, confuzia este evidenta in conditiile in care 53% dintre respondenti considera ca abonamentul medical acopera spitalizarea, chirurgia, tratamentul si investigatiile complexe. Trei sferturi dintre respondenti inteleg ca asigurarea de sanatate acopera spitalizarea, chirurgia, abonamentul si investigatiile complexe.

45% ar plati 100 lei lunar pentru o asigurare

Totusi, respondentii nu stiu sigur daca se ofera doar reducere la aceste servicii sau ele sunt acoperite integral. 62% inteleg ca asigurarea de sanatate acopera servicii medicale atat in tara, cat si in strainatate, incluzand serviciile de preventie (61%). Daca 60% intelegeau ca abonamentul medical ofera servicii intr-o singura retea de clinici, si in cazul asigurarilor de sanatate, 56% cunosc faptul ca asigurarea de sanatate, spre deosebire de abonamentul medical, ofera servicii medicale in mai multe retele de servicii medicale.

Un procent relevant de 44% nu cunosc exact aceasta informatie (nu stiu sau afirma contrariul). 17% dintre cei care au folosit abonamentul medical declara ca abonamentul medical nu acopera: 68% - investigatiile complexe, 23% - interventiile chirurgicale si 9% - spitalizarea. O pondere de 18% din cei care au folosit asigurarea de sanatate declara ca nu au fost acoperite investigatiile speciale, mai complexe. Dintre cei care nu au asigurare de sanatate, 51% isi doresc sa beneficieze de acest produs; Dintre cei care nu au abonament, doar 36% si-ar dori sa aiba.

Intrebati pe cine ar dori beneficiar intr-o asigurare de sanatate, daca ar avea una, 78% dintre angajati au declarat ca si-ar dori ca de asigurarea de sanatate sa beneficieze intreaga familie (partenerul/a si copiii). 45% dintre respondenti mentioneaza ca sunt dispusi sa plateasca 100 lei pentru o astfel de asigurare, iar 28% ar plati o suma intre 101 si 200 lei. Elementele de interes pentru angajati intr-un pachet de asigurari de sanatate sunt: analizele de sange, investigatiile si chirurgia si le-ar placea ca asigurarile sa acopere costurile de spitalizare si de stomatologie.

Sursa foto: Shutterstock / Asigurare de viata

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »


Setari Cookie-uri