Cu toate acestea, o tranzactie intre cele doua banci ar putea schimba din nou configuratia sistemului bancar din Romania, in decurs de numai un an, dupa ce ultimul deal de acest tip a avut loc la finele lunii iulie, moment in care OTP Bank Romania, membra a grupului maghiar OTP, a preluat la finele lunii iulie subsidiara din Romania a bancii portugheze Millennium bcp, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 39 milioane euro. Vezi care sunt coordonatele acestei tranzactii:

Cota de piata insumata

Cota de piata insumata
  • Banca Transilvania este a treia banca din sistemul bancar romanesc, in functie de active (care au urcat cu 8,4%, la 32,06 miliarde lei comparativ cu 2012), cu o cota de piata in crestere, de aproape 9%;
  • Volksbank Romania se afla pe pozitia a noua in piata in 2013, potrivit estimarilor, cu o cota de piata de aproximativ 3,8%, in scadere continua comparativ cu anii precedenti. La finele anului trecut, Volksbank Romania avea active de 3,09 miliarde de euro, in scadere de la 4,704 miliarde de euro in 2012.
  • Daca Banca Transilvania va prelua activele austriecilor de la Volksbank in Romania, cota de piata a acesteia va ajunge la circa 13%, actuala cota de piata a francezilor de la BRD in Romania. In varful clasamentului se afla BCR cu 17,5%.

Shutterstock / Cota de piata

Volksbank a inceput sa tureze motoarele pe IMM-uri

Volksbank a inceput sa tureze motoarele pe IMM-uri
  • Volksbank Romania a anuntat in luna septembrie ca va deschide in acest an zece centre de afaceri la nivel national si vizeaza sa-si dubleze cota de piata pe segmentul corporate si IMM pana in 2018, la 3%. Centrele de business vor fi deschise in Cluj-Napoca, Timisoara, Oradea, Sibiu, Brasov, Ploiesti, Iasi, Constanta si doua in Bucuresti.
  • Banca tinteste o crestere de 20% a business-ului pe segmentul corporate si IMM, dupa ce anul trecut numarul clientilor aferenti a fost in urcare cu 12% fata de 2012. Institutia de credit administra la finele anului trecut imprumuturi de 507 milioane euro pe acest segment, reprezentand 20% din portofoliu.
  • Sectorul IMM reprezinta, de asemenea, principala zona de activitate a Bancii Transilvania. Activitatea bancii este organizata pe trei linii principale de business - IMM, corporate si retail – respectiv pe trei abordari sectoriale - agricultura, domeniul medical si fonduri europene. In primul semestru din 2014, Banca Trasilvania a acordat 66.300 de imprumuturi noi (valoare: 5.200 lei), atat companiilor, cat si persoanelor fizice.

Shutterstock / Finantare

Reteaua de sucursale

Reteaua de sucursale
  • In 2011, Volksbank a lansat un proiect amplu de modernizare a retelei, in cadrul caruia a fost implementat un sistem care permite monitorizarea performantelor la nivel de sucursala. Initial, proiectul a vizat restructurarea retelei, cu inchiderea sucursalor neviabile, iar apoi se urmarea expansiunea, prin valorificarea zonelor cu potential comercial.
  • La jumatatea anului trecut, austriecii aveau 130 de unitati deschise in Romania, dintre care 23 in Bucuresti, si urmareaza sa extinda reteaua cu inca opt unitati pana la sfarsitul anului.
  • La randul sau, Banca Transilvania dispune de aproape 550 de sedii in toata tara, iar din ianuarie 2014, banca este prezenta si in Italia, la Roma.

Tupungato / Shutterstock.com

Tranzactia anului viitor in banci

Tranzactia anului viitor in banci
  • Volksbank trebuie sa vanda subsidiara din Romania pana la finalul anului 2015, asa cum s-a angajat in acordul de restructurare din primavara anului 2012. Grupul austriac a angajat in aprilie o banca de investitii pentru a intermedia vanzarea institutiei de credit. Volksbank Austria a constituit anul trecut un provizion de 62 de milioane de euro pentru pierderi pe care anticipeaza ca le va inregistra din vanzarea subsidiarei locale.
  • Actionarii Volksbank Romania vor suplimenta capitalul social al institutiei de credit cu 250 milioane euro pana la finalul anului, la 576 milioane euro, grupul austriac contribuind cu 128 milioane euro din suma totala, dupa ce si-a provizionat banii in primul semestru.
  • Banca locala are in prezent un capital social de 1,437 miliarde lei (326 milioane euro), detinut de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria) in proportie de 99,99%, dupa ce controlul asupra bancii a fost transferat catre acesta in luna octombrie a anului trecut, in contextul vanzarii diviziei Volksbank International, fara subsidiara din Romania, catre Sberbank, din Rusia. Grupul austriac Volksbank detine 51% din actiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania si BPCE din Franta au cate 24,5%.
  • Veniturile subsidiarei din Romania au scazut anul trecut cu 8%, de la 130,3 milioane de euro la 119,9 milioane de euro. Institutia de credit a inregistrat anul trecut pierderi de 103,6 milioane de euro, mai mici cu 38,5% fata de cele raportate de banca in 2012, cand au atins 168,5 milioane de euro. Majoritatea pierderilor au fost generate de provizioane.
  • In ceea ce priveste Banca Transilvania, cel mai mare actionar al sau este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu o participatie de 14,6%. Printre actionarii semnificativi se regasesc presedintele Consiliului de Administratie al bancii, Horia Ciorcila (5,1%), si International Finance Corporation (IFC), divizie a Grupului Bancii Mondiale, cu 5,36% din titluri.
  • Banca Transilvania a avut in primele noua luni ale acestui an un profit net de 338,13 milioane lei, in crestere cu 40,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, activele institutiei de credit urcand, fata de decembrie 2013, cu 6,2%, la 34,04 miliarde de lei.

Shutterstock / Tranzactie

Cel mai mare deal bancar din 2014

Cel mai mare deal bancar din 2014
  • OTP Bank Romania, membra a grupului maghiar OTP, a preluat la finele lunii iulie subsidiara din Romania a bancii portugheze Millennium bcp, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 39 milioane de euro, care include cumpararea actiunilor si costurile de integrare.
  • Contractul prevede achizitia a 100% din actiunile Millennium Bank Romania, banca urmand sa fie integrata in structura OTP Bank Romania, dupa finalizarea formalitatilor legale si obtinerea aprobarilor necesare.
  • Cu active totale in valoare de 2,83 miliarde lei (635 milioane euro), la 31 decembrie 2013, Millennium Bank ocupa pozitia 22 in clasamentul institutiilor bancare din Romania, avand o cota de piata de 0,8%. In urma acestei achizitii, OTP Bank Romania isi va creste cota de piata la 2.1% si va urca pe pozitia 11 in acelasi clasament.

Tupungato / Shutterstock.com