Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, s-a declarat din nou nemultumit de interesul prea mare acordat cursului de schimb de catre media, care influenteaza astfel si populatia, desi ar trebui sa fie mai atenta la dobanzi, in contextul in care leul sta de 6 luni intr-o banda de variatie de 1%.

"Nu trebuie sa ma puneti pe mine in situatia sa spun ca leul sta tolanit, pentru ca asta face. De 6 luni sta intr-o banda de variatie de 1%. Dati-mi o mana de ajutor sa vad si eu dimineata ca a cazut cursul", a spus cu ironie Isarescu, oferind exemplul cursului euro/dolar care poate sa varieze chiar si cu 1% intr-o zi.

Guvernatorul BNR a tinut sa mentioneze si faptul ca "niciodata Banca Nationala nu a adoptat free-floating-ul pe curs (politica de a lasa cursul complet liber)".

"Nu am avut aceasta strategie, desi, cand mi-am predat teza de doctorat in comunism, am pledat pentru free-floating. Cand am ajuns la BNR, mi-a trecut".

El a mai atras atentia ca sunt cateva laitmotive de care nu scapam in piata financiara romaneasca, unul dintre acestea fiind cel al cursului Bancii Nationale. Guvernatorul s-a referit la faptul ca BNR nu face decat sa calculeze o medie a cursurilor oferite de cele mai mari 10 banci din piata, dar "nimeni nu spune ca este cursul mediu al pietei valutare", ci toata lumea spune ca este cursul BNR.

Mugur Isarescu: Indeplinim cele 5 criterii de la Maastricht

Romania a ajuns la macrostabilitate si indeplineste toate cele cinci criterii de convergenta din Tratatul de la Maastricht, insa cu toate acestea nu poate adopta moneda euro nici peste doi ani, apreciaza guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu

"In Romania este macrostabilitate, toate cele cinci criterii de la Maastricht sunt indeplinite, din coada am ajuns in frunte. Dar nu ne trebuie euforie. Si suntem iar intr-o stare de paradox: desi avem toate criteriile de la Maastricht indeplinite, nu putem sa vorbim despre trecerea la euro nici peste doi ani. Sprijinim si ideea de adoptare ca ancora, ca punct de catalizare, dar nu putem sa ne aventuram, pentru ca abordarea e riscanta. Toate cele cinci criteria sunt indeplinite, dar trebuie acum sa le pastram", a afirmat Isarescu la seminarul "Economia romaneasca intre macrostabilitate si microtensiuni", organizata de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) la Banca Nationala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri