Astfel, aplicatia prin care contribuabilii pot comunica online cu administratia fiscala a fost extinsa marti, putand fi accesata de contribuabilii persoanele fizice cu domiciliul fiscal in Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui, Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman, Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Timis, judete cordonate de Directiile Generale Regionale de Finante Publice Ploiesti, Timisoara si Iasi, a anuntat Ministerul Finantelor Publice, potrivit Mediafax.

Spatiul Privat Virtual, lansat la jumatatea lunii septembrie ca proiect pilot pentru Bucuresti si Ilfov, este primul serviciu electronic prin intermediul caruia o persoana fizica isi poate consulta online propria situatie fiscala. Utilizatorii aplicatiei se vor putea identifica electronic prin certificate digitale calificate sau cu nume/parola insotite de coduri de autentificare de unica folosinta. Comunicarea electronica in Spatiul Privat Virtual se face atat dinspre contribuabil catre ANAF, cat si invers.

Contribuabilii pot accesa informatii despre soldul obligatiilor neachitate, decizia de impunere anuala (incepand cu 2013, emisa anul acesta), nota privind obligatiile de plata, care se poate prezenta fie la Trezorerie pentru a efectua plata, fie informatiile din cuprinsul acesteia pot fi utilizate pentru a efectua plata online, dar si date despre plata contributiilor de asigurari sociale de catre angajator.

Citeste si:

"Incepand de anul viitor, proiectul va fi dezvoltat la nivel national si se vor extinde categoriile documentelor si informatiilor comunicate spre si dinspre contribuabili. Persoanele fizice se vor putea identifica si cu alte tipuri de credentiale cum sunt telefonul mobil sau cardul de sanatate. Serviciul va fi dezvoltat treptat, in baza unui calendar ce urmeaza sa fie finalizat in luna decembrie 2015", se precizeaza in comunicatul Finantelor.

Persoanele fizice care se vor inregistra in sistemul electronic vor avea la dispozitie adrese de email si numere de telefon ale Directiei asistenta contribuabili din cadrul ANAF pentru a cere explicatii cu privire la obligatiile de plata sau pentru a solicita alte informatii. De la lansarea proiectului pentru Bucuresti si Ilfov, au fost aprobate in cadrul aplicatiei electronice aproximativ 3.000 de cereri si au fost solicitate si descarcate peste 8.850 de documente.